Historiskt beslut om skyddsjakt på varg

Av: TT

Publicerad:
Det är första gången det tas beslut om skyddsjakt på varg i Jönköpings län. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det är första gången det tas beslut om skyddsjakt på varg i Jönköpings län. Arkivbild.

Under sommaren har får dödats vid åtta tillfällen av en och samma varg, enligt myndigheternas bedömning.

Nu fattar länsstyrelsen i Västra Götaland och i Jönköpings län ett för området ovanligt beslut om skyddsjakt på varg.

– Det är första gången det fattas beslut om skyddsjakt på varg i vårt län, säger Jens Mattson, kommunikatör på Länsstyrelsen i Jönköping, till TT.

Besiktningspersoner har samlat in DNA-prover från angreppen för analys, men har inte kunnat visa om det rör sig om en eller flera individer. Det är dock inte sannolikt att det finns flera vargar i området.

– Blir det väldigt många angrepp i ett mindre område under en kortare period kan man tänka att det antagligen är samma djur som har fått en vana att välja får som föda. Då är det väldigt svårt att få vargen att bryta den vanan. Tyvärr finns det sällan någon annan verksam åtgärd man kan göra än att ta bort den, säger Anita Bergstedt vid viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Sedan i maj har varg angripit och dödat får vid åtta tillfällen på platser i Ulricehamns kommun och Tranemo kommun i Västra Götaland samt i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jönköpings län. Skyddsjakten börjar gälla omgående på fredagen och fram till den 16 augusti.

Vargen tros ha vandrat söderut från Mellansverige för att söka en partner och eget revir.

Publicerad: