Frida Karlsson fortsätter trots norska varningen

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Frida Karlssons nya träningsgrepp har kritiserats i Norge.

Det bekommer inte skidstjärnan som fortsätter med den friidrottsinspirerade modellen.

– Jag har sett positiva resultat av det och det är någonting som vi för in i träningen nu, säger hon.

Frida Karlsson har fått tänka om en aning efter den första säsongen i seniorlandslaget som gjorde att hon tvingades till en paus från tävling och träning.

Succéåkaren från VM i Seefeld 2019 kom tillbaka i fullt slag och lämnade världscupen med en seger, då hon slog Therese Johaug i Holmenkollen.

Segerpengarna är nog på rätt väg och Frida Karlsson har tagit sats mot nästa säsong.

Frida Karlsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.

I träningsupplägget som är planerat med tränaren Per Nilsson finns ett nytt inslag. Frida Karlsson har börjat träna så kallad dubbeltröskel.

Det innebär att utövaren genomför två tröskelpass under samma dag. Under ett tröskelpass gäller det att ligga så nära gränsen för mjölksyra som möjligt, utan att gå över den.

Träningsmetoden har bland annat gett enorma framgångar för de norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen. De har i sin tur inspirerat den svenska löparen Kalle Berglund och det är från honom Per Nilsson tagit lärdom.

Efter att Frida Karlsson berättat om träningsupplägget, vilket hon först gjorde i tidningen Expressen, kom reaktionerna. I Norge, vilket Sportbladet rapporterat om.

Skidexperten Petter Skinstad är skeptisk till metoden. Han tycker det är spännande att den unga skidåkaren testar nya vägar, men varnar för utmaningar med den här formen av inslag i träningen.

– Hon är inte på något sätt den första skidåkaren som testar det här. Både Hans Christer Holund och Andrew Musgrave har provat motsvarande träning tidigare. Marit Björgen körde också väldigt många fartpass i början av sin karriär, ofta flera om dagen, sa skidexperten Petter Skinstad till TV2:s sajt.

– Det är många som har provat det och ingen har fortsatt, påpekade han.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Tillbaka efter en fjälltur

Men synpunkterna svävar förbi Frida Karlsson. Hon ser andra fördelar och kommer att fortsätta med dubbeltröskel. Det är effektivt och ett sätt att öka intensitet och fokus och minska antalet träningstimmar.

– Jag känner inte att det sliter på mig. Kanske snarare tvärtom att jag triggas av det. Sen är det klart att vi får följa upp och vara nog och se att man ligger rätt till i träningen, säger Frida Karlsson och fortsätter:

– Vi kommer vara tydliga på att vi fokuserar mer på kvalité än timmar som är lite av en kultur inom längdåkning, säger hon.

Frida Karlsson är tillbaka i Sollefteå efter en vårtur till fjällen. Hon kommer inom kort att inleda försäsongsträningen.

Nästa år väntar VM i Oberstdorf.

Publicerad:

LÄS VIDARE