Munkavle på Moberg Karlsson från tidigare Arsenalstjärnan

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
David Moberg Karlsson.
Foto: BILDBYRÅN
David Moberg Karlsson.

Vändningen är anmärkningsvärd på planen för David Moberg Karlsson, 26.

Han har gjort mål för Sparta Prag i sina fyra senaste tävlingsmatcher.

Utanför planen har han fått munkavle av klubbens sportchef, tidigare Arsenalstjärnan Tomas Rosicky.

När tjeckiska ligan återstartade i onsdags fick David Moberg Karlsson hoppa in som avbytare i 64:e minuten mot topplaget Viktoria Plzen.

Svensken reducerade till 1-2 i 87:e minuten men närmare kom inte Moberg Karlssons Sparta Prag.

Borta mot bottenlaget Karvina under söndagen fick ”DMK” chansen från start.

Vackert mål från distans

I 49:e minuten skar han in från vänster och gjorde från distans mycket vackert 1-1 i en match som till slut Sparta Prag vann med 4-1. 

Efteråt försökte Sportbladet nå Moberg Karlsson för en intervju om skiftet från frysboxen till formstark målskytt. Beskedet från Sparta Prags klubbledning: Moberg Karlsson får inte uttala sig efter matchen.

– Vi var inte nöjda med den intervju David Moberg Karlsson gjorde med er i december. Ni kan återkomma med en intervjuförfrågan i morgon (måndag), men just nu är det nej. Jag har pratat med vår sportchef Tomas Rosicky och beskedet kommer från honom, säger presschefen Ondrej Kasik.

Munkavlen på Moberg Karlsson, tidigare i IFK Norrköping, har även drabbat Norrköpings Tidningar när de via klubben senaste tiden ansökt om att få en frågestund liksom Mariestads-Tidningen när de försökt få till en intervju med stadens största idrottsstjärna (moderklubben är Björsäters IF och därefter IFK Mariestad).

Efter en bra inledning i den klassiska tjeckiska storklubben fick Moberg Karlsson det tuffare i höstas och fick spela flera matcher i Sparta Prags B-lag efter ett tränarbyte.

Foto: BILDBYRÅN
Tomas Rosicky-

Kritiska citat

– Jag vill att det ska gå bra för klubben men jag kom inte hit för att vara hejaklackledare på läktaren eller spela i ”motståndarlaget” som vänsterback under träningarna, sa han ärligt till Sportbladet om situationen då och menade att en transfer kanske skulle vara bäst för alla parter.

– Det är inte så utvecklande för mig att harva i tjeckiska tredjedivisionen.

Fotbollskanalen fick tillstånd att prata med Moberg Karlsson under Sparta Prags läger i Spanien i februari – och då ångrade han sina tidigare uttalanden.

– Jag själv är lite trött på folk som gnäller i intervjuer när man inte får speltid och då tänker man: ”Vafan, du kanske inte är så bra”. Det är förmodligen så folk ser på min intervju med. Det är klart att det är jätteonödigt. Det är bara att ner och kriga. Jag står under kontrakt så jag är nöjd, sa han då.

Den ursäkten verkar dock inte ha blidkat Tomas Rosicky.

Sjätte tränaren

Noterbart är att pressade Sparta Prag, som bara är sexa i tabellen, även har en långt utdragen konflikt i öppen dager med tjeckiske U21-stjärnan Martin Hasek som vill bryta kontraktet sedan han ansett sig få för lite speltid, blivit illa behandlad och tvingats att träna med reservlaget.

Klubben har svarat på hemsidan med hur Hasek har misskött sig och återvänt i dålig fysisk form efter vinteruppehållet.

Efter det senaste tränarbytet – Vaclav Kotal som tog över i februari är den sjätte tränaren på två år – verkar dock David Moberg Karlsson ha tagits till nåder som spelare igen, fått flera chanser och levererat.

Nu återstår att se när han får vara sig själv vid sidan om planen igen också.

Publicerad:

LÄS VIDARE