Aftonbladet-reportaget har blivit bok: ”Helt sjukt”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

Släkten är tungt kriminellt belastad och har ett järngrepp om stadsdelen Angered med Hashem Ali Khan som informell ledare.

Nu har det hyllade Aftonbladet-reportaget om ”Familjen” blivit bok.

– Jag skulle önska att fler pratar om det här, det är helt sjukt hur det går till i vissa svenska förorter, säger författaren Johanna Bäckström Lerneby.

Sedan 2006 har tidigare Aftonbladet-journalisten Johanna Bäckström Lerneby på olika sätt mött personer i den stora släkten i Angered. Läst tusentals och åter tusentals sidor från förundersökningar, förvaltningsdomstolar, försäkringskassan och andra myndigheter och träffat människor vars liv påverkats av familjens grepp över Angered.

2017 resulterade det i ett omfattande reportage i Aftonbladet och nu har det växt till en bok.

– När jag jobbade med reportaget i Aftonbladet hittade jag en stil jag kunde använda i boken. De som läst reportaget kommer känna igen stilen, men sedan har jag lagt till två ytterligare perspektiv i boken, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Johanna Bäckström Lärneby intervjuar Hashem Ali Khan under arbetet med det reportage som utgör grunden till boken ”Familjen”.
Foto: ANDERS DEROS
Johanna Bäckström Lärneby intervjuar Hashem Ali Khan under arbetet med det reportage som utgör grunden till boken ”Familjen”.

”Vågar inte – fara för deras liv”

Hon berättar om att det ena är myndigheternas kamp för att bryta familjens makt i förorten. Det andra är brottsofferperspektivet – som krävt en ovan vändning för journalisten Bäckström Lerneby.

– Jag har skapat en fiktiv karaktär, Maria. Det hon råkar ut för är autentiska händelser som drabbat andra företagare runt om i landet men som de inte vågar berätta för att det kan vara en fara för deras liv. Men det var ett jättespeciellt sätt för mig att jobba, instinktivt svårt att ”hitta på”.

Vad är mest fascinerande med den här familjen?

– Flera saker. Men framför allt är den ett exempel på en klanstruktur som är så stark att den förstör livet för så många människor som vill leva ett vanligt liv. Det är en skam att vi i Sverige inte har hjälpt människor som lever i de här stadsdelarna och drabbas av starka familjers parallella makt på ett bättre sätt.

– Det behöver komma upp i ljuset, det låter pretentiöst men det behöver det. Att de här människorna i Angered alltid måste förhålla sig till familjen är helt oacceptabelt.

”Jag är inte rädd”

Skulle du beskriva familjen som maffia?

– Jag tycker man kan göra det. Men där är jag och familjen helt oense. Men de arbetar som maffian, en familj som håller ihop till varje pris och utövar makt genom hot och våld, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Är du någon gång rädd för att ge ut den här boken?

– Nej. Jag pratar aldrig om säkerhetsfrågor, men nej jag är inte rädd.

Bara dagar innan boken ska ges ut har familjens tidigare ostraffade överhuvud gripits ännu en gång. Den här gången misstänkt för ekobrott.

Är det jobbigt att se hur historien lever vidare när boken ska ges ut?

– Nej, det är en spännande historia. Men någonstans måste man ändå sätta punkt – även om den berättelsen också hade passat jättebra i boken.

Tror du han döms den här gången?

– Nej, det tror jag inte.

Boken ”Familjen” ges ut 27 maj.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN