”Hjärtslagslag” i Missouri – abort efter vecka åtta kan förbjudas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bara dagar efter att Alabama godkänt USA:s hårdaste abortlag har Missouris representanthus röstat igenom en så kallad hjärtslagslag.

Enligt den nya lagen får abort göras i senast vecka åtta, undantag görs inte för våldtäkt eller incest.

I torsdags skrev Alabamas guvernör Kay Ivey, 74, under USA:s mest extrema abortlag. Alabama Human life protection act som innebär ett totalförbud mot abort – även vid våldtäkt och incest. Läkare som utför aborter riskerar 99 års fängelse.

Lagförslaget har väckt uppmärksamhet och protester. Nu har det republikanskt-ledda representanthuset i Missouri röstat igenom en så kallad hjärtslagslag – vilket förbjuder abort efter åttonde veckan, graviditeter orsakade av våldtäkt eller incest är inte undantagna, det enda undantaget görs om moderns liv är i fara.

”Står upp för människor utan röst”

De läkare som utför aborter ska kunna dömas till fängelse i upp till 15 år men kvinnor som genomför aborter ska enligt förslaget inte lagföras.

Tidigare har Georgia, Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa och North Dakota infört liknande lagar.

Missouris guvernör, republikanen Mike Parsons stöttar förslaget och väntas skriva under det.

– Jag kommer att stå upp för människor som inte har någon röst. Alla borde ha rätt till liv, säger han enligt AP.

”Vi kommer att döda kvinnor”

Innan omröstningen i delstatsparlamentet berättade ledamöter och motståndare till förlaget om sina egna erfarenheter av abort och menade att ett förbud inte kommer att minska antalet aborter, bara göra dem osäkrare.

1 av 2 | Foto: Christian Gooden/AP/TT
Demonstrationer för rätten till abort i Missouris representanthus inför omröstningen.

– Blekmedel, syra, sticknålar, cykelekrar, kulspetspennor, att hoppa från trappan eller taket. Det är sätt som kvinnor runt om i världen använder som inte har tillgång till legal abort, sa demokraten Sarah Unsicker.

– Vi kommer att döda kvinnor, sa Unsicker.

110 ledamöter röstade för och 44 emot förslaget. Nu måste delstatsguvernören skriva under den för att den ska kunna träda i kraft efter ett halvår. De allt hårdare abortlagarna i flera amerikanska delstater är en del av en större strategi hos det republikanska partiet att tvinga USA:s Högsta domstol att ompröva och inskränka aborträtten för samtliga amerikanska kvinnor.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE