Så många svenska fans väntas i Frankrike

avFrida Fagerlund, Petra Thorén

Förbundet väntar sig runt 2500 tillresta supportrar till gruppspelsmötet med USA.

Det gläder det svenska landslaget – som dock tycker att det finns en del att lära rent marknadsföringsmässigt.

– England ligger absolut steget före, säger Chelsea-spelaren Jonna Andersson.

Under torsdagen meddelade förbundskapten Peter Gerhardsson vilka 23 spelare som får åka med till VM i Frankrike om några veckor.

I samband med trupputtagningen meddelade även förbundet att intresset för mästerskapet ser ut att bli rekordstort. Till den sista gruppspelsmatchen mot USA uppskattar man att omkring 2500 svenska supportrar kommer ta sig till Le Havre.

– Det är jättehärligt att många har beslutat att lägga sina semestrar då, säger Hedvig Lindahl.

Målvakten har under sin tid i Chelsea fått se en annan nation, England, ta stora kliv framåt vad gäller bevakningen av sitt damlandslag.

– Jag tycker att det är inspirerande och roligt att de tillsammans med några andra tar ledartröjan rent marknadsmässigt, säger Lindahl.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

– Sen blir det spännande att se hur de klarar av att hantera uppmärksamheten, spelarna alltså. Men jag tycker det är kanon och jag hoppas att vi tar efter.

”Får se och lära”

Hennes lagkamrat från Londonklubben, Jonna Andersson, håller med.

– De (England) är väldigt bra på att promota och åka runt och visa upp sig. Där tror jag absolut att de ligger steget före jämfört med oss, säger Andersson.

Du tycker att det finns saker att lära?

– Ja, det tror jag. Det är ingen kritik i sig, men det är viktigt att se vad man kan göra som faktiskt funkar för att få publik och fler som är intresserade. Se och lära, ta och ge från varandra och se vad som fungerar.

Att det väntas tusentals svenska fans gläder henne.

– Just att kunna få med den stöttningen hemifrån, att få det på plats, kommer vara otroligt viktigt och roligt, säger Jonna Andersson.

Hur tycker du att mästerskapet har uppmärksammats hittills?

– Jag tycker kanske att man har gjort det man kan. Sen ska man aldrig jämföra dam och herr men… Det är klart man vill synas extra mycket i media inför ett stort mästerskap.