Polisens skarpa varning efter fallskärmshoppen

avKarl Enn Henricsson

Publicerad:

Polisen utreder om fallskärmshoppen från ett höghus i Solna kan vara brottsligt. Dessutom varnar polisen för att det kan vara början på en trend.

– Det här är synnerligen dumt gjort, och det finns en risk att andra vill ta efter, säger polisman Joachim Lindell.

Fallskärmshoppare kastade sig ut från ett 13-våningshus i Solna under torsdagskvällen.

– Jag såg en snubbe som hoppade ut ur fönstret på högsta våningen, jag trodde inte det var sant, blev så jäkla förvånad, berättade en granne.

Enligt vittnet handlade det om två hoppare.

– Jag såg att det var en till person på väg ut och hämtade mobilen för att filma. Han hoppar ut och vecklar ut fallskärmen och landar på en lampa som slocknar, jag har aldrig sett något liknande.

Polisen: Synnerligen dumt gjort

Tilltaget är registrerat hos polisen.

– Men vi har ännu inte landat i rubriceringsfrågan. Det finns ett brott – framkallande av fara för annan – där man av oaktsamhet kan bli misstänkt för brott. Det kan bli aktuellt i det här fallet. Men vi har inte anträffat hopparen eller hopparna, säger Joachim Lindell, operativ samordnare vid polisen i Solna.

Oavsett om hoppen landar inom ramen för brott eller inte, vill polisen gå ut med en kraftig varning:

– Det här är synnerligen dumt gjort, och det finns en risk att andra vill ta efter – att det blir någon sorts tävling där man vill toppa varandra. Det här beteendet är livsfarligt och marginalerna är väldigt små, säger Joachim Lindell.

”Det är aldrig fel att backa ur i sista stund”

Räddningstjänsten är inne på samma linje. “Det är inte min sak att bedöma huruvida det här hoppet var farligt eller inte, men vi vill såklart inte att människor utsätter sig själva eller andra för fara. Det kommer alltid att finnas människor som söker spänning i vardagen, men tänk gärna efter en gång extra så att du inte behöver inleda sommaren med brutna ben eller värre”, skriver Björn Westerlund, kommunikatör vid Storstockholms brandförsvar, i ett mejl till Aftonbladet.

Han fortsätter: ”Det är aldrig fel att backa ur i sista stund om man har en dålig magkänsla kring något riskabelt som man tänker göra – att våga ändra sig och fatta ett nytt klokare beslut är att vara modig och att vara vuxen”.

Polisen vill ha tips om hoppare

Och polisen har även en vädjan till allmänheten.

– Jag tycker definitivt att man ska ringa oss om man ser någon som försöker med det här tilltaget, säger Joachim Lindell.

Svenska fallskärmsförbundets ordförande, Per-Olov Humla, skrev under torsdagen i ett sms till Aftonbladet att man tar avstånd från denna sport som kallats basejumping.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Solna

Brott