Botström får intern kritik efter gänguttalande

15 SSU-distrikt går emot sin ordförande

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Philip Botströms uttalanden i Aftonbladet om att göra livet för gängkriminella till ett helvete har väckt starka reaktioner – i hans eget förbund.

15 SSU-distrikt går nu emot sin ordförande.

”Den retorik som Botström använder sig av är främmande och oroväckande”, skriver distrikten på Aftonbladet Debatt.

Det var i en artikel i Aftonbladet på söndagen som SSU:s ordförande Philip Botström menade att regeringen och dess samarbetspartier måste göra mer för att knäcka gängkriminaliteten.

– Nu är det dags att det starka samhället slår tillbaka på allvar. Vi måste göra livet för de grovt kriminella till ett helvete, sa han.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
Philip Botström, SSU:s ordförande.

”Starka reaktioner”

SSU-ordföranden menade också att de grovt kriminella måste jagas – överallt.

– Följ efter de grovt kriminella som är kända av polisen var än de rör sig, förhör varenda person de träffar, gör orosanmälan på varenda unge i deras närhet, granska varenda transaktion de genomför och beslagta allt som saknar laglig finansiering, sa han.

SSU-ordförandens uttalanden har orsakat irritation i hans eget förbund.

15 distrikt skriver i en debattartikel på Aftonbladet, och jämför ordförandens retorik med röster långt till höger i politiken.

”Uttalandet har väckt starka reaktioner bland många SSU-distrikt. Den retorik som Botström använder sig av är främmande och oroväckande. Det är en retorik som traditionellt sett hörts från röster långt ut på den auktoritära, populistiska högerkanten, inte hos den unga socialdemokratin.”

SSU-distrikten bakom debattartikeln menar att Philip Botströms ord ”vittnar om ett skifte i politiken”, som dock inte har förankrats internt.

Förebyggande åtgärder

Enligt kritikerna borde Botström i stället fokusera på att nå individer innan de dras in i kriminalitet samt en politik för förebyggande åtgärder med långsiktigt perspektiv.

”Vi behöver fokusera på ekonomiska klyftor och sociala orättvisor – inte ägna oss åt populistisk retorik och symbolpolitik”, skriver undertecknarna.

Philip Botström bemöter kritiken från de egna distrikten med att slå fast att ”när en mamma skjuts ihjäl på gatan med sitt barn i famnen borde alla medborgare bli ilskna”.

– Den långsiktigt förebyggande politiken är så klart nödvändig, men vi har tydliga kongressbeslut att stärka polisens utredningsarbete och ge dem fler verktyg för att slå undan benen på och rekryteringen till gängkriminaliteten. Innan rehabilitering måste vi först döma de som begår dessa grova brott. Mord och sprängningar är inte något som kan gå ostraffat. Det måste vi också kunna tala om när många undrar vad vi vill göra åt grova våldet här och nu, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE