Uppstickaren har lärt sig läxan: ”Helt bränd...”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA. Landslagets uppstickare är redo för att kittla världseliten igen.

Moa Lundgren har också lärt sig en läxa inför fredagens premiär.

– Förra året var jag helt bränd på lördagen, säger hon.

Moa Lundgren, 21, är en av Sveriges mest spännande framtida åkare,

Guld i vintras på U23-VM, men ändå "bara" en plats i utvecklingslandslaget inför säsongen.

När världscupen drar igång i Ruka med en sprint under fredagen har Moa Lundgren fått förtroendet att försvara Sveriges färger. Det gör hon gärna. Att vänta i syfte att växa och mogna är inte Moa Lundgrens melodi.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Det är onödigt att vänta om man kan vara med. Man vet inte vad man gör om fyra år. Man kan lika gärna vara less då, så därför vill man gärna få chansen nu, säger hon.

”Känt att det dött av”

Fjolårets deltagande i Rukas sprint blev en succé. Den unga åkaren blev åtta. Men det tog tid att återhämta sig, dagen efteråt kände hon sig "helt bränd".

Samma känsla infann sig i touren i Lillehammer helgen efter Ruka förra året. Efter sprinten tappade Moa Lundgren kraft. En godkänd plats i sprinten följdes upp av en plats utanför topp 40 i distans i den norska minitouren.

– Det är viktigt att man är inne i bubblan varje dag och kan tillåta att det gör ont. Men tidigare har jag känt att det dött av dagen efter sprint. Det har varit utmattande. Man kan vara väldigt speedad efter ett lopp, så nu ska jag försöka att hämta igen det tidigare, säger Moa Lundgren.

Hon ska helt enkelt släppa efter för tröttheten fredag eftermiddag och inte hålla igång fram till kvällskvisten för att ladda om inför lördagens millopp.

”Höjt min kapacitet”

Men det blir en utmaning:

– Jag blir så uppspelt, går på adrenalin..., säger hon.

Men 21-åringen tror att hon kan lugna ner sig för att ge kroppen en chans.

– Jag tycker att jag har höjt min kapacitet och jag ser fram emot att få åka två lopp till. Jag hoppas att jag ska orka mer, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM