Ann Linde förstår intervjukritiken: ”Kunde varit mer ödmjuk”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:

NYHETER

Ann Linde (S) har sågats och KU-anmälts efter en tysk tv-intervju där hon försvarade Sveriges coronahantering.

Nu medger utrikesministern att hon kunde varit mer ödmjuk.

– Det är möjligt att jag tog i lite för mycket där, säger utrikesministern till TV4.

I en tv-intervju med tyska Deutsche Welle i förra veckan försvarade utrikesministern Sveriges coronastrategi. När programledaren pekade ut Sverige och Polen som EU:s två enda länder med stigande antal bekräftat smittade hänvisade Ann Linde till Folkhälsomyndigheten och sa att Sveriges kurva plattats ut.

– Jag skulle vilja bemöta det du säger för det är inte sant och vår statsepidemiologist (Anders Tegnell) sa i dag att vi har passerat kurvans topp och är på väg ner, sa hon.

– Vi har aldrig haft problem att ge sjuka personer vård och vi har faktiskt fått vårt folk att följa rekommendationerna och reglerna.

Linde frågades om inte det inte kändes skamligt att omkring 90 procent av de döda var över 70 och svarade att det inte är någon tävling länder emellan.

– Jag tycker att du beter dig som om det här är något slags VM i vem som får och inte får sjukdomen. Vi ser det inte så. Det är inte så en ansvarsfull regering hanterar dessa problem.

”Arroganta svar”

När intervjuaren ifrågasatte Sveriges solidaritet med EU och undrade varför Sverige varit kritiskt till den föreslagna återhämtningsfonden sa Linde att ”det låter som att du vill kasta ut oss ur EU”.

Framträdandet fick hård kritik, bland annat från Moderatledaren Ulf Kristersson som tyckte att utrikesministern skadat Sveriges anseende.

”Det var en krävande intervju, men utrikesministerns insats var inte bra för Sverige: Arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen”, skrev Kristersson på Facebook.

”Vilka budskap använder regeringen i kontakt med omvärlden? Tror regeringen verkligen att vi kan återbygga förtroende genom att mästra andra?”

Anmäld till KU

På måndagen anmälde Sverigedemokraterna Ann Linde till riksdagens konstitutionsutskott. Partiets utrikespolitiska talesperson Markus Wiechel skriver i en debattartikel i Aftonbladet att gränsen för vad SD kan acceptera ”har passerats”.

”Med raljanta och minst sagt dåligt underbyggda svar var det nästan som om själva målet för ministern var att förvärra Sveriges internationella anseende,” skriver Wiechel.

”Hon kan omöjligen tro att förtroendet för Sverige ökar när man med en självgod, insiktslös och mästrande ton ljuger om vad som sker i Sverige i syfte att dölja den svenska regeringens uppenbara handlingsförlamning.”

Ovan vid tv-formatet

Ann Linde ångrar inte sitt framträdande och håller inte med om att intervjun skadat Sverige. Hon tycker snarare att hon bemötte en felaktig bild av Sverige i det tuffa utfrågningsprogrammet ”Conflict Zone” (”Konfliktzonen”).

Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: Anders Wiklund/TT
Utrikesminister Ann Linde (S).

– Det är ett tufft, starkt debattprogram där politiker och journalister ofta har en ganska hård ton på ett sätt som är väldigt här hemma och jag svarade ungefär på samma sätt som journalisten ställer frågor, säger hon till TV4.

Linde medger att hon kunde ha uttryckt sig mer försiktigt.

– Vi har inte sådana tv-program i Sverige så det är möjligt att jag tog i lite för mycket där.

”Man kan vara lite trevligare”

Hon säger att hon gjort över 50 internationella intervjuer och att hon fortfarande kan förbättra sin förmåga att hitta rätt ton.

– Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren. Det får väl jag tänka på, säger utrikesministern till TT.

Linde sa i intervjun att det stigande antalet registrerade smittade i Sverige kunde bero på att man för två veckor sedan ”börjat med en enorm testning för viruset som innebär att alla, även de som inte har det minsta lilla tecken på symtom, får testa sig”.

Tar åt sig av kritiken

Nu förklarar hon att det endast handlar om Stockholmsregionen, men att det inte framgick av tv-sändningen.

– Där kan jag också ta till mig kritiken, eftersom man bara hörde när jag sa att "alla får testa sig", säger utrikesministern till TT.

– Man kanske ska uttrycka sig på ett lite mer ödmjukt sätt.

I intervjun kunde Linde tolkas som att smittspridningen på privata äldreboenden varit större än på kommunala. Hon säger till TT att hon försökte förklara att det finns så många olika aktörer inom äldrevården att det är svårt för en regering att kontrollera.

– Det är möjligen så att jag kunde varit ännu tydligare där.

Publicerad:

LÄS VIDARE