Polisräder i Australien kopplade till dådet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mark Baker/AP/TT
Högarna med blombuketter växer i närheten av al Noor-moskén i Christchurch.

Australisk polis har genomfört husrannsakningar som kopplas till terrorn i Christchurch.

Ett misstänkt paket som orsakade nedstängning av flygplatsen i nyzeeländska Dunedin visade sig vara en bluff.

Ett stort polispådrag pågår vid en bostad i orten Sandy Beach på den australiska östkusten. Där bor den misstänkte Christchurch-terroristen Brenton Tarrants syster, rapporterar australiska medier. Ytterligare en husrannsakning har genomförts i orten Lawrence, något norrut.

"Det primära syftet med denna aktivitet är att formellt få tag i material som kan hjälpa Nya Zeelands polis i deras pågående utredning", lyder ett pressmeddelande.

Det uppges inte föreligga någon fara för omgivningen i samband med husrannsakningarna. Tarrants familj ska samarbeta med polisen.

Plågsam väntan

För offrens familjer har dagarna efter terrordådet bestått av en plågsam väntan. De döda har legat kvar inuti de båda moskéerna medan polis och kriminaltekniker gått igenom brottsplatserna, och kropparna har fått vänta på obduktion och identifiering. Två dagar efter dådet hittades ytterligare ett offer i al Noor-moskén, vilket höjde dödstalet till 50.

Senast på onsdag ska alla kroppar ha återlämnats till anhöriga, enligt landets premiärminister Jacinda Ardern.

Fler och fler uppgifter om de döda och skadade börjar nu bli offentliga – uppgifter som visar att den misstänkte terroristen sköt urskiljningslöst. En lista som cirkulerar bland anhöriga visar att offren är mellan 3 och 77 år och inkluderar minst fyra kvinnor, enligt AFP.

Många som sköts ihjäl i dådet var födda i andra länder och hade flytt till Nya Zeeland för att undkomma krig och konflikter i bland annat Pakistan, Syrien, Afghanistan och Bangladesh.

Bland offren finns en pilotstudent, en flygplansingenjör, en målvakt i Nya Zeelands futsallandslag och en restaurangägare.

Det yngsta offret, en treårig pojke, föddes i Nya Zeeland till föräldrar som flytt kriget i Somalia.

– De var flyktingar. Det är fruktansvärt, de flydde våld och krig och det här skulle vara en fristad, säger en vän till familjen.

Manifestet mejlades

Fortfarande vårdas 34 personer på sjukhus. De flesta av dem uppges vara i 30- till 40-årsåldern och många har opererats flera gånger för svåra skottskador. För tolv personer är tillståndet kritiskt, bland dem en fyraårig flicka som var i moskén tillsammans med sin pappa när hon sköts med minst tre skott. Tillståndet ska också vara allvarligt för en tvåårig och en 13-årig pojke.

– Det var ett blodbad som kom in genom våra dörrar, sade Greg Robertson, chefskirurg vid Christchurchs sjukhus, vid en presskonferens.

Jacinda Ardern säger att den misstänkte terroristens så kallade manifest mejlades till henne nio minuter före attackerna mot moskéerna.

Mejlet inte var direkt adresserat till Ardern, utan till hennes stab samt till över 30 andra mottagare främst inom medierna. Mejlet, som inte ska ha innehållit några specifika detaljer om tid eller plats, skickades vidare till en säkerhetsavdelning.

Paket var bluff

På söndagskvällen lokal tid stängdes flygplatsen i den nyzeeländska staden Dunedin med anledning av ett misstänkt paket som hittats.

Efter en längre polisinsats kunde det konstateras att föremålet var en bluff av något slag. Polisen meddelar att man nu utreder vem som placerade paketet där.

Den misstänkte Christchurch-terroristen uppehöll sig före dådet i just Dunedin och ska enligt nyzeeländska medier ha övat skytte några mil utanför staden och i det "manifest" som publicerades i sociala medier och forum inför terrorattacken skriver författaren, som tros vara Brenton Tarrant, att denne först planerade ett attentat mot en moské i Dunedin.

Publicerad:

LÄS VIDARE