Audis modellstorm fortsätter

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Audi R8 V12 Tdi – konceptbilen som visades på Detroit-mässan förra året. Foto: AP

Bilar

Nya nischmodeller i parti och minut. Det verkar vara Audis recept till framgång, och hittills har man lyckats.

Audi har under en tid spottat ur sig nya bilar. Och de säljer. Försäljningsframgångarna ger naturligtvis klirr i kassan som kan användas till ytterligare nya modeller.

Nästa vecka avtäcks nya lyxlimon A8 som bland annat ska få en fyrcylindrig motor för första gången, men givetvis även en vräkig 6,5-liters tolva.

A7 - fyrdörrars coupé

Bredd är viktigt. Därför kommer A7, en fyrdörrars coupé som ska konkurrera med bland annat Mercedes CLS. A7 ska visas på Parissalongen nästa år och kommer givetvis även i sportversionerna S7 och RS7, men närmsta RS-modell på tur är bålgetingen RS3. En direkt konkurrent utvecklas just nu av BMW i form av 1-serie M, bilen kan av naturliga skäl inte heta M1.

Hetast på Audis modellstege är R8 V10 men den kan snart petas ner av en kommande modell som enligt rykten ska bygga på Lamborghinis nya värsting, ersättare till dagens Murciélago. Enligt källor som motorauthority.com pratat med testar Audi redan bilen, som kan heta R10, i Lamborghinikläder. Och testerna utförs naturligtvis på Nürburgring.

V10 - kanske med turbo

Men bilen får inte en V12-motor som Lambon utan man behåller märkets V10, kanske med turboladdning. Och kanske får man även tillfälle att montera V12-dieseln, då R10 blir en större bil än dagens R8. Problemet med dieselmaskinen var förutom storleken, även värmeutvecklingen och därför lade man projektet på is.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL