”Jag är nöjd, men det kan alltid vara bättre”

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Jon Walter Pedersen

På lördag avgörs storloppet Åby Stora Pris – för första gången över distansen 3 140 meter.
Sportchefen Jon Walter Pedersen är nöjd med årets upplaga – trots att han bantade startfältet från tolv till tio hästar.

– Jag är jättenöjd, men det är klart jag gärna hade sett Bold Eagle och Belina Josselyn komma hit, säger han.

Tidigare har storloppet Åby Stora Pris avgjorts mellan åtta stycken hästar, dessa har slagits i två heat och har det blivit två olika vinnare i vardera heat har försöksvinnarna gjort upp i en duell. Men efter fjolårets problem att locka hästar till storloppet bestämde sig Åby att inför 2018 göra om storloppet.

– Vi har egentligen diskuterat det i flera år. Vi visste när vi skapade det här loppet att det finns en viss livslängd på den här typen av lopp. Sedan har också loppet flyttats från september till augusti och det blir andra förutsättningar då, berättade Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen när beslutet att göra om loppet till ett långlopp över distansen 3 140 meter autostart stod klart.

Åby Stora Pris, med två miljoner kronor till vinnaren, går av stapeln på Åby i Mölndal utanför Göteborg på lördag, och avgörs alltså för första gången över den långa distansen.

Tio hästar kommer till start – sedan Jon Walter Pedersen valt att ”banta” loppet, från tolv hästar till tio hästar.

”Någon av de bättre måste agera”

När Trav365 når Jon Walter Pedersen under måndagen, är han nöjd med det startfält som gör upp i årets storlopp.

– Absolut, jag är jättenöjd, men sedan är det klart att jag gärna hade sett exempelvis Bold Eagle och Belina Josselyn komma hit, men jag kan inte göra så mycket mer än att fråga. Efter förutsättningarna så är jag jättenöjd med det startfält vi har fått ihop, även om alla lopp oftast alltid kan bli bättre.

Vad ser du mest fram emot i årets Åby Stora Pris?

– De två bästa på förhand, Daniel Redéns Propulsion och Timo Nurmos Readly Express, fick ju bra utgångslägen, och sedan har jag varnat för Lutfi Kolgjinis Platon Face och det gör jag fortfarande, han visade vid seger senast på Axevalla att han har utvecklats och det ska bli kul att se vad han kan uträtta i det här loppet på lördag. Det ska bli spännande att se vad det blir för positioner i loppet, någon av de på förhand bättre hästarna kommer ju tvingas att agera, och vi har nog ett väldigt rafflande slutvarv att se fram emot.

”Vilket antiklimax det hade varit”

Är du nöjd med ert beslut att skrota det tidigare upplägget, för att göra om loppet till ett lopp över 3 140 meter med bilstart?

– Ja, det är vi, det tidigare upplägget var kittlande på många sätt det också, men det tappade lite av sin glans de sista åren. Sedan är det också så att när det blev två olika heatvinnare och de skulle springa ett tredje skiljeheat så har jag varit rädd för att dagen ska komma där veterinären rent djurskyddsmässigt stoppar en av de två hästarna att starta i ett tredje heat, och jag ville avbryta innan den dagen kom, för vilket antiklimax det hade varit. Det är tufft att gå två och tre lopp samma dag, säger Jon Walter Pedersen och fortsätter:

– Både jag och styrelsen är nöjd med beslutet vi tog att göra om loppet, och vi har ambitioner att det här ska bli det största loppet, det är det vi jobbar för. Vi vill bygga det här loppet och den här tävlingsdagen ännu större. Vi gjorde en flytt av den här tävlingsdagen från september till augusti som vi tappade en del publik på då vi har haft större konkurrens, men vi kommer att jobba vidare med det här, och vår ambition är att göra den här tävlingsdagen till något extra.

Vad säger du om tävlingsdagen på lördag, i stort?

– Superbra, det är jättebra sport hela vägen och vi är jättenöjda, säger Jon Walter Pedersen.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav