Galet, blodigt mästerverk!

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sweeney Todd riskerar att bli för magstark för den vanliga musikalälskaren

Amerikansk SKRÄCKMUSIKAL av Tim Burton med bl a Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Alan Rickman och Timothy Spall.

Johnny Depp och Helena Bonham Carter.
Foto: Sandrews
Johnny Depp och Helena Bonham Carter.

Den unge barberaren Benjamin Barker blir förvisad från London efter falska anklagelser om brott, eftersom en mäktig domare vill lägga vantarna på hans vackra fru och lilla dotter. När mannen 15 år senare återvänder till staden är han blek, härjad och galen av bitterhet och hämndbegär. Han tar namnet Sweeney Todd och börjar skära halsen av folk på löpande band med sina rakknivar av silver.

De döda kropparna tas sedan om hand av Sweeneys kumpan Mrs Lovett, som plötsligt får fart på försäljningen av sina pajer igen, efter en lång tids brist på bra råvaror...

I England har legenden om den mordiske barberaren Sweeney Todd berättats i olika versioner sedan mitten av 1800-talet, och 1979 gjorde Stephen Sondheim en framgångsrik Broadway-musikal om honom.

En musikal som gothmästaren Tim Burton nu har adapterat till vita duken, med sin parhäst Johnny Depp och sin livspartner Helena Bonham Carter i huvudrollerna.

Två skådespelare som inte ens visste om själva att de kunde sjunga, men som sätter varenda ton i en film där enbart en väldigt liten del av dialogen är talad.

”Sweeney Todd” är en morbid historia som definitivt riskerar att bli för magstark för den vanliga musikalälskaren, och som i egenskap av musikal kanske inte är det självklara valet för skräckfantaster.

Men i sin egen smala genre så är Tim Burtons senaste skapelse faktiskt ren och skär perfektion.

Ett makabert och blodigt litet mästerverk om kannibalism, seriemord och galenskap.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN