Allsvenskan i fotboll

Efter usla starten – Elfsborg segrade mot BP

avFrida Fagerlund

Foto: Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elfsborg hade inte plockat en enda poäng inför mötet med Brommapojkarna.

Issam Jebali och Per Frick såg till att skapa lite arbetsro för tränaren Jimmy Thelin.

– Stressen har varit massiv. Jag var glad, arg och sur, allt på en gång! säger en lättad Jebali efter 2–0-segern.

Det var ett pressat Elfsborg som åkte upp till Stockholm för att möta nykomlingen Brommapojkarna. På tre omgångar hade Jimmy Thelins mannar inte mäktat med att plocka en enda poäng och låg därmed sist i den allsvenska tabellen.

Även Brommapojkarna, som förlorade mot Hammarby förra veckan, var i behov av poäng för att undvika nedflyttningsplatserna.

– Vi har hållit riktningen hela tiden, vi är en väldigt stark grupp och har en stark tro på det vi gör, säger Thelin efter mötet som slutade med en efterlängtad 2–0-seger.

– Jag är stolt över spelarna hur de hanterar den här matchen.

Jebali med ledningsmålet

Den första halvleken var tämligen händelsefattig. Bästa möjlighet hade Issam Jebali, som spelade som ensam anfallare, när han slog in ett hårt inlägg längs marken från vänster, men ingen av hans lagkamrater var med på bollen och den gled förbi straffområdet.

– Vi tror på det här systemet, det spelar ingen roll och vi vinner eller förlorar. Vi fortsätter nöta och väntar på att det ska bli bättre, säger Kevin Stuhr Ellegaard.

– Vi gillar inte att förlora och är inte vana vid det heller. Det enda vi kan göra är att fortsätta jobba och korrigera fel, och det har vi gjort.

Det var däremot Jebali som till slut fick in Elfsborgs förlösande segermål. Efter en period där BP hade haft det mesta av bollinnehavet spelade Alex Dyer fram en djupledsboll mot anfallaren som skickligt rundade BP-försvaret innan han placerade in 1–0 bakom Nikola Petric.

– Efter att ha förlorat tre matcher så har vi haft stress över oss, säger Issam Jebali.

Var det mer lättnad än glädje vid målet?

– Som sagt, stressen har varit massiv. Vi har jobbat så hårt i veckan, allt vi ville var att åka hem med tre poäng. Jag var glad, arg och sur, allt på en gång!

Lämnar jumboplatsen

Ett fåtal minuter innan slutsignal utökade Per Frick ledningen med ett nickmål på en hörna från Simon Lundevall. På stopptid drog Tim Söderström ett skott i stolpen men närmare än så kom aldrig Brommapojkarna.

– Vi har spelare med mycket kvalité men de måste själva tro på att de är tillräckligt bra för att spela i allsvenskan, säger BP-tränaren Luis Pimenta.

Är du orolig för att det tar för lång tid?

– Nej, inte alls. De ser att det vi tränar på börjar sätta sig, resten kommer när spelarna börjar tro på sig själva.

Slutresultatet skrevs till 2–0. Därmed har Elfsborg till slut fått sina första poäng och lämnar också jumboplatsen bakom sig.

– Det är inget tvivel om saken att vi har väntat på de här tre poängen, säger Stuhr Ellegaard.

Vi gillar inte att förlora och är inte vana vid det heller. Det enda vi kan göra är att fortsätta jobba och korrigera fel, och det har vi gjort. 

ARTIKELN HANDLAR OM