Mejla

Wolfgang Hansson

Därför är förre FBI-chefen farlig för Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

Att Donald Trump ljuger och visat prov på olämplighet för jobbet som president är mer ett faktiskt konstaterande än en personlig uppfattning.

Förre FBI-chefen James Comey är farlig för Donald Trump av andra orsaker än hans offentliga karaktärsmord på presidenten.

Man kan se på pajkastningen mellan presidenten och den sparkade FBI-chefen som en personlig vendetta mellan två mäktiga män som inte sparar på krutet.

Kan Ryssland ha en hållhake på Trump? Kan historien om hur Trump träffade prostituerade på ett hotell i Moskva under Miss World-tävlingen 2013 vara sann?

– Det är möjligt, svarar Comey på båda frågorna.

Comey har dubbla roller. Han är inte bara FBI-chefen som fick sparken. Han är också en författare som vill sälja böcker. Kanske till och med någon som vill försöka bli president i framtiden.

Så om det inte vore för att mycket av vad Comey säger är sådant som vilken genomsnittlig amerikan, svensk eller annan medborgare som lite grann följer amerikansk politik redan själv kunnat konstatera, så skulle man kunna avfärda honom med anklagelsen om att han är ute efter hämnd och personlig vinning.

”Äckel”

Till saken hör att Comey sannolikt bidrog till Trumps valseger genom att strax före valet offentliggöra att utredningen om Hillary Clintons e-post återupptagits. Ett beslut han fortfarande försvarar.

President Trumps reaktioner är förutsägbara. Varje gång någon kritiserar honom slår han tillbaka dubbelt så hårt. Samme FBI-chef som han tidigt i sin ämbetsperiod sa gjorde ett utmärkt jobb kallar han nu "äckel" och "lögnare". I Trumps värld är Comey "med råge den sämste FBI-chefen i USA:s historia" bara för att han kallar Trump "moraliskt olämplig" att vara president.

Ordkriget döljer det verkliga skälet till Trumps vrede och varför han har skäl att vara orolig.

Det var under James Comeys tid som FBI-chef som utredningen startade om Trumpkampanjens eventuella samarbete med Ryssland för att få fastighetsmiljardären vald. Om det går att göra troligt att Trump sparkade Comey för att hindra rättvisans gång är det ett brott som kan leda till att han ställs inför riksrätt ifall demokraterna får majoritet i representanthuset efter mellanårsvalen i november. Något som i det nuvarande opinionsläget inte är en omöjlighet.

Dominera

De otaliga intervjuer med Comey som kommer att dominera amerikanska medier under de närmaste dagarna är dåliga nyheter för presidenten. Fokus kommer åter att hamna på Rysslandsutredningen som nu leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller.

Utredningen är Trumps hatobjekt nummer ett. Han ägnar oproportionerligt mycket tid och kraft åt att misskreditera den och argumentera för att den borde stoppas. När han förra veckan hotade Ryssland med en raketattack mot Syrien skyllde Trump i en tweet strax efteråt de dåliga relationerna mellan USA och Ryssland på Muellers utredning.

Presidentens eviga fokus på utredningen är extra märklig för en person som hävdar att han är helt oskyldig. "No collusion", "Ingen maskopi" med Ryssland är det mantra han ständigt twittrar ut.

Sparka Mueller

Varför inte bara vänta på att utredningen blir klar och se vad resultatet blir?

När Comey nu ser till att Rysslandsutredningen ännu en gång dominerar nyhetsflödet kommer Trump återigen att vilja stoppa den. Ett sätt vore att ge Robert Mueller sparken. Källor inifrån Vita huset har länge hävdat att Trump ständigt överväger att göra just detta.

Presidenten har på sistone direkt attackerat Mueller, ännu ett tecken på att han känner sig pressad.

Det som hittills fått presidenten att avstå är att en sådan åtgärd skulle få till och med en del republikanska kongressmän att överväga riksrätt.

Comeys comeback kan få presidenten att tappa tålamodet.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE