Ericsson misslyckades – Vettel tog pole position

avAnna Andersson

Foto: Luca Bruno / TT / NTB Scanpix
Marcus Ericsson hade ingen lyckad dag i Baku.

Han drömde om en bra startplats i Baku.

Men misslyckades.

– Det var en katastrof, säger Marcus Ericsson.

Svenskens taktik var att tanka bilen och ligga ute länge på ett set däck under det första kvalet (Q1), men planen misslyckades.

Han var 18:e man efter Q1 och fick inte köra vidare – samtidigt som hans teamkollega Charles Leclerc gick vidare till den andra kvalomgången där han var 14:e man. Det var andra kvalet i rad som monegasken slog svensken.

– Det var en katastrof, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Först låg jag först i kön och fixade en snygg slipstream åt alla andra, planen var att stanna ute och även om jag låste upp mitt första försök och fick avbryta det så testade jag en gång till. Så fick jag trafik och då kom en Williams i vägen. Sedan kom jag fem sekunder försent till linjen och fick inte köra vidare.

Ericsson positiv inför F1 i Baku

Men trots att han startar från näst sista led är han positiv inför morgondagens lopp.

– Hela helgen har vi sagt att vi kan konkurrera här, nu måste jag nollställa huvudet och börja om från början, säger Marcus Ericsson.

– Det är ett långt lopp och mycket kan hända.

I fjol vann Daniel Ricciardo från startruta tio efter ett mycket händelserikt lopp och även i år kan tävlingen bli enormt spännande. Stadsbanan i Baku är extremt krävande, snabb och innehåller dessutom ett par riktigt bra omkörningsmöjligheter.

VM-ledaren Sebastian Vettel, Ferrari, startar från pole position. Han tog sin tredje pole position i rad, det har han inte lyckats med sedan 2013. Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton, Mercedes, startar från ruta två och Valtteri Bottas, Mercedes, från ruta tre.

– Vi är upp med båda bilarna i topp så vi ska ta fajten med Ferrari, säger Valtteri Bottas.

– Det här banan kan ge oss helt galna race. Förra året var jag ett varv efter efter det första varvet, men slutade tvåa så det finns bra möjligheter.

Daniel Ricciardo, som vann i Kina för två veckor sedan, startar från ruta fyra. Tävlingen startar kockan 14.10 i morgon söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM