Kanade rätt ner i havet

avChristina Nordh, Sofia Roström Andersson

Olycka på Bali – hundratal passagerare ombord på planet som missade landningsbanan

1 av 5

Planet skulle precis landa i semesterparadiset Bali – men missade landningsbanan och kanade rätt ut i havet.

Ombord fanns 108 personer.

– Alla skrek i panik och trodde de skulle drunkna, säger passageraren Dewi.

Flygplanet, en tvåmotorig Boeing 737-800 från Lion Air, var på väg från Bandung på västra Java till Denpasars flygplats på Bali när olyckan inträffade.

"Jag lämnade allt"

En av passagerarna berättar:

– Planet var på väg att landa när jag plötsligt såg att det närmade sig havet – och till slut kraschade vi. Jag lämnade allt och tog mig ut ur planet och började simma, säger Dawi till AP.

Enligt uppgifter till Sky News hade räddningspersonal svårt att ta sig till nedslagsplatsen på grund av stora cementblock som gjutits för att rädda turistön undan erosion. Räddningsarbetare tvingades använda surfbrädor för att kunna paddla ut och undsätta passagerare i vattnet.

Alla överlevde

En talesman för Lion Air uppger för AFP att planet som slog ned i vattnet hade 101 passagerare och en besättning på sju personer ombord. Andra källor uppger att siffran är mycket högre, uppemot 170 ombord.

Balis polischef Arif Wahyunadi säger till den lokala tv-kanalen One att alla passagerare och besättningsmedlemmar evakuerats och att de nu tas om hand på flygplatsen, uppger AP.

Flera till sjukhus

Minst sju personer fördes till sjukhus, med olika typer av frakturer.

Harry Bakti Gumay, vid indonesiska transportmyndigheten, säger att planet flög över landningsbanan på 50 meters höjd innan det kraschade i havet.

– Vi kommer att tillsätta en utredning om orsaken till kraschen, säger Harry Bakti Gumay.

Bali är en turistmagnet och besöks av miljontals utländska turister från hela världen varje år.