– Jag visste om att AIK–Gefle i går var mitt sista uppdrag

avEmil K Lagnelius

1 av 5
Under de senaste åren har Mats Strandberg varit pensionär, men haft frilandskontrakt med Radiosporten. Här intervjuar han AIK:s tränare Andreas Alm.

Efter drygt 40 år som kommentator är Mats Strandbergs karriär över.

Radiosporten ger honom inga fler uppdrag efter AIK–Gefle i går.

– Webbradion är inget format som passar mig riktigt, säger han till Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN
Mats Strandberg.

Radiosporten förlänger inte frilanskontraktet med reportern Mats Strandberg eftersom söndagens webbsändning från Råsunda inte genomfördes på ett acceptabelt sätt. Strandberg, som släppte in Bo Hansson i hytten, gick i pension förra året men har därefter haft frilansuppdrag för Radiosporten.

– Han har inga fler uppdrag inplanerade och vi har sagt att vi inte planerar in fler, säger Radiosportens chef Jakob Sillén till TT.

Men Mats Strandberg själv ser det inte som att han får sparken.

– Det var inte tänkt att jag skulle göra några fler uppdrag. Vi är överens. Jag visste om att AIK–Gefle var mitt sista uppdrag, säger han.

”Passar inte mig”

Känner du vemod?

– Ja, vad ska jag säga? Jag vet inte faktiskt. Webbradion är inget format som passar mig riktigt. Jag vill hellre göra kortare grejer med högra tempo, det är mest det som ligger bakom. Jag har svårt att bli instängd i en hytt och så har man ingen kontakt med någon och kör hela matchen, det är svårt att hålla uppe tempot.

Hur har du påverkats av det som hänt senaste dygnet?

– Det är jättetråkigt, absolut. Förbannat olyckligt på alla sätt. Tråkigt, tråkigt, tråkigt, tråkigt, tråkigt. Det var en jobbig grej, det som hände i går.

Känns det som ett tråkigt avslut?

– Ja, jo. Det kan man väl säga. Men jag känner mig inte skyldig på något sätt. Jag hade lurarna på mig och hörde inte vad som sades överhuvudtaget. Jag fick höra fån redaktionen i pausen att något hade sagts.

Mats Strandberg har varit med så länge att han knappt vet när han inledde kommentatorskarriären.

– Jag kommer inte ihåg riktigt, någon gång i början av 70-talet. Jag vill inte komma ihåg, hehe. Det är så jäkla längesen, säger Strandberg som vädjar om att Sportbladet inte ska skriva ut hans ålder.

Jobbar som komiker

Bästa minnet?

– De stora tennismatcherna på 80-talet. Borg, Wilander, Edberg. Wilander mot Lendl i US Open-finalen 1988 sticker ut.

Sedan har det väl blivit några tabbar också, som när du läste upp lottoraden fel?

– Jag har gjort många många tabbar i min omdömeslöshet. Jag har fått höra den om lottoraden många gånger, men den kan jag garva åt. Det bjussar jag på.

Vad ska du göra nu?

– Jag var med på S24 förra året och nu ska jag väl vara med i ett projekt där Hockeyallsvenskan sänder matcher med hjälp av klubbarna på deras hemsidor. Jag gjorde Djurgården–Oskarshamn i det formatet.

– Sedan jobbar jag mycket som komiker och imitatör, det ska jag fortsätta med.

Vem imiterar du helst?

– Stefan Söderberg, Stefan Löfven, Jonas Gardell, Brörn Ranelid, Micke Persbrandt och Janne Josefsson. Det är en 30-40 gubbar. Jag brinner för att imitera.