Så hedras Harbuzi av MFF-supportrarna

Sluter upp vid stadion – spelarna i sorgemöte: ”Hoppas att klubben och familjen uppskattar det”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Labinot Harbuzis dödsfall har chockat fotbolls-Sverige.

I kväll hedras han av MFF-fansen.

– Jag hoppas att det kan bli en fin stund för både klubben och familjen, säger supportern och initiativtagaren Niklas Asker till Sportbladet.

På torsdagen kom det hemska beskedet att förre Malmö FF- och U21-landslagsspelaren Labinot Harbuzi har dött, 32 år gammal.

Strax efter klockan tio på morgonen segnade Harbuzi ihop i sitt hem. Han fick hjärt- och lungräddning och hämtades av ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

Under dygnet har Harbuzi sörjts och hyllats av hela fotbolls-Sverige.

”Får droppa in när de kan”

Och nu vill MFF-supportrarna hedra hans minne.

På fredagskvällen kommer det att hållas en stor supportermanifestation vid stadion klockan 19.10, rapporterar Sydsvenskan.

MFF-supportern Niklas Asker ligger bakom idén.

– Jag satt och snackade med andra kompisar inom MFF och vi tyckte det kändes konstigt att inte göra något, säger han till tidningen.

– Min tanke är att inte göra för stor grej av det. Vi samlas 19.10 (MFF:s födelseår är 1910) och sen får folk droppa in när de kan och tända ljus och lägga blommor, MFF-halsdukar och annat för att hedra Labinot. Jag hoppas att både klubben och hans familj kan uppskatta det, fortsätter han.

”Spelar ingen roll”

Niklas Asker tror och hoppas att även spelare och ledare från MFF kommer närvara. Klubben har uppmärksammat initiativet på sin hemsida och på sociala medier.

Asker har själv varit i kontakt med Franz Brorsson.

– Han kan inte närvara eftersom han är med U21 i Kalmar, men han skulle sprida det bland truppen. Jag kan nog säga att det kommer dyka upp folk, de (MFF) öppnar liksom upp stadion (trapporna till ståplats) bara för det här, säger Niklas Asker till Sportbladet.

– Jag hoppas att det kan bli en bra och fin stund för hela MFF-familjen men även för familjen Harbuzi. Och alla är välkomna att närvara. Färger eller lag spelar ingen som helst roll i sorg, fortsätter han.

Hur många blir det totalt i kväll, tror du?

– Just nu är det cirka 1 000 personer som sagt att de ska komma eller är intresserade. Med det var innan MFF själva gick ut med det, så det lär bli fler.

Labinot Harbuzi
Foto: ROBIN NORDLUND / © Bildbyrån
Labinot Harbuzi

Spelarna i sorgemöte: ”Kan hjälpa”

På fredagsmorgonen hade MFF-spelarna ett möte innan träningen för att prata om sorgen efter sin förre lagkamrat.

– Vi satte oss ner vi som kände honom och pratade. Om vad vi kände och goda minnen, sådant som kan hjälpa en genom sådana här grejer, säger Guillermo Molins till Expressen.

MFF:s kommunikationschef Peter Åhlander vet ännu inte vilka från klubben som kommer att närvara på ceremonin.

– Men MFF kommer vara representerade. Det är väldigt fint att supportrarna hyllar Labinot, det visar hur uppskattad han var, säger Åhlander till Sportbladet.

Lagkaptenen Markus Rosenberg sa till Expressen i går att det är självklart att hedra Labinot Harbuzi.

– Vi får sätta oss och fundera på hur vi ska göra. Men för mig är det självklart att han ska uppmärksammas på något sätt. Vi har förlorat en medlem i MFF-familjen, sa Rosenberg.

Toivonen: ”Önskar du var här”

Flera A-landslagsspelare har spelat med Harbuzi. De fick dödsbeskedet bara timmar innan Europa League-mötet med Ryssland (0–0) på torsdagen och efter matchen var spelarna tydliga med att de vill hedra honom i samband med träningsmatchen mot Slovakien på tisdag.

– Det skulle kännas bra och rätt att göra något, sa Mikael Lustig.

Även Ola Toivonen, som nyligen slutat i landslaget, har skickat en hälsning till Harbuzi på Twitter.

Labbe! Du var en fantastisk fotbollsspelare men en otrolig touch & speluppfattning, kan vara det bästa jag sett! Vila i frid min vän och tack för att jag fick spela MED DIG!”, skriver Toivonen och fortsätter:

Ska ut o spela genrep nu i Adelaide. Önskade du var bakom mig Labbe på planen med dina goa passningar & toucher, men framförallt att DU bara var där!!”.

1 av 6 | Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Labinot Harbuzi i U21-landslaget 2009
Publicerad:

LÄS VIDARE