Deadline för Martin Stenmarck och Lotta Engberg

avJoni Nykänen

Foto: Foto: JOHANNA REEDER & ROGER LUNDSTEN
Martin Stenmarck och Lotta Engberg.

Tiden rinner iväg.

I dag är den sista dagen för Martin Stenmarck och Lotta Engberg att komma med nya uppgifter i skattebrottshärvan – för att inte åtal ska väckas på torsdag.

– Det är skattebrott av normalgraden det handlar om, säger Arne Fors, åklagare.

Artisterna Martin Stenmarck, 39, och Lotta Engberg, 48, har endast några timmar på sig att lämna nya uppgifter och på så vis slippa åtal i skattebrottshärvan som är förknippad med artistbokaren Bruno Tillander.

Omkring 11.30 på måndagen hade Arne Fors, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, ännu inte fått in några nya detaljer från artisterna. Det är dock fullt möjligt att uppgifter som kommer in efter deadline kan påverka åklagarens beslut.

– Man får pröva från fall till fall och ha en diskussion med försvararen helt enkelt. Fortfarande är planen att jag ska väcka åtal på torsdag. Det jag håller på med just nu är att försöka utforma åtalet, säger Arne Fors.

– Det är skattebrott av normalgraden som det handlar om. Ingen kommer att åtalas för grovt brott, fortsätter Arne Fors.

Kontakt i eftermiddag

Det innebär att maxstraffet i straffskalan är fängelse i två år.

Senare i eftermiddag kommer Ekobrottsmyndighetens åklagare att kontakta artisternas försvarare för att diskutera eventuella nya uppgifter.

Förra veckan förklarade Martin Stenmarcks advokat Hans Strandberg att hans klients strategi var att hålla fast vid den ursprungliga redogörelsen och försöka vinna trovärdighet. Från början har Stenmarck sagt att han varit övertygad om att han har fått pengar som rört sig om ersättningar, och inte varit någon egentlig inkomst.

– Det här är inga spelningar i den bemärkelsen, alltså inga framträdanden. Han har spelat någon låt vid varje tillfälle för att dra folk till signeringen. Det har legat inom ramen för plattsigneringar och sådana saker inom hans marknadsföringsbudget. Han har inte fått några arvoden eftersom detta är sådant man gör när man ger ut en ny platta, sa Hans Strandberg, Stenmarcks advokat, till Nöjesbladet förra veckan.

Borde ha skattats för

Åklagaren Arne Fors menar att artisternas framträdanden genererat inkomster som borde ha skattats för.

Exakt hur stora summor Lotta Engberg och Martin Stenmarck misstänks undanhållit från Skatteverket är oklart i nuläget. Engberg upptaxerades förra året med 1,36 miljoner kronor. Stenmarck med 815 000 kronor.

Nöjesbladet har sökt advokat Hans Strandberg för ytterligare kommentarer.