Busen bjuds ut – till elitserien

avTomas Ros, Ha Ab

HOCKEY

Sparkade Sean Avery kan hamna i Sverige: ”En sevärdhet”

Han är en av världens mest kontroversiella hockeyspelare. Nu bjuds Sean Avery, 31, ut till elitserieklubbarna.

– Han skulle bli en sevärdhet i elitserien, säger vännen och före detta lagkamraten Henrik Lundqvist.

Foto: Andreas Bardell
FULAST 2008 frågade Sportbladet de svenska NHL-spelarna vem de tycker spelar fulast i NHL. Svaret: Sean Avery.

I går morse fick forwarden Sean Avery hoppa av New York Rangers NHL-tåg. Istället blev det flyg hem till USA för Avery, som ratats av New York Rangers och hamnat på den så kallad waiver-listan där spelarna som inte platsar i NHL hamnar.

Elitserien ett alternativ

En chock för stjärnan som spelat 565 NHL-matcher och under sina bästa år producerat runt 40 poäng i världens bästa liga.

Nu har Avery flera val; spela i farmarligan i Nordamerika, försöka hoppas på ett nytt NHL-kontrakt eller fortsätta karriären i Europa/Ryssland. Just det sistnämnda alternativet är intressant sett från ett svenskt perspektiv.

Sean Avery är inte bara en hyfsad hockeyspelare. Det händer alltid saker runt honom och han har väldigt svårt att inte hamna i trubbel, både på isen som vid sidan om. En buse som älskar att retas med motståndarna.

Nu kan Sportbladet avslöja att Avery bjuds ut till elitserien och de klubbar som anses ha råd med honom.

– Avery tittar sig om efter ett jobb i Europa, och då är givetvis elitserien ett alternativ. Jag har redan hört mig för lite löst med ett par elitserieklubbar, och kommer att kolla runt lite mer de kommande dagarna, säger Erik Ryman, Averys svenske agent på Newport Sports.

Dif: Mika första prio

Thomas Rundquist, sportchef i Färjestads BK har erbjudits 31-åringen.

– Vi är just nu inte intresserade. Vi har inga planer på att förändringar i truppen, säger Rundqvist.

Modos general manager Markus Näslund hyllar Avery som spelare, men kan just nu inte värva ytterligare en transatlant.

– Vår kvot av icke EU-spelare är fylld. Men Avery har bra kvalitéer, bara han har fokus på att spela ishockey, säger Näslund, som spelade med Avery i Rangers 08–09.

Djurgården letar en forward, om inte Mika Zibanejad återvänder till klubben.

– Vi har ekonomiskt utrymme till att värva spelare, men första prioritet är att få hem Mika, säger Tommy Engström, ekonomiskt ansvarig för Djurgården.

HAR TAGIT 1 512 UTVISNINGSMINUTER PÅ 565 NHL-MATCHER

Namn: Sean Avery. Ålder: 31 år. Klubbar: Markham Islanders, Markham Waxers, Owen Sound Platers, Kingston Frontenacs, Cincinnati Mighty Ducks, Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, Los Angeles Kings, Manchester Monarchs, Pelicans, Motor City Mechanics, New York Rangers, Dallas Stars. NHL-statistik: 565 matcher. 244 poäng (87+157). 1512 utv.min.

ARTIKELN HANDLAR OM