Mejla

Eva Franchell

Rödgröna politiker visar sina värsta sidor

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vart fjärde år brakar helvetet löst i alla politiska partier.
Hösten innan varje val fastställs listorna på kandidater till riksdag och lokala församlingar. Det är då partierna avgör vem som kommer upp på listan, vem som hamnar på valbar plats och vem som åker ut.
Vi kan kalla den för de slipade knivarnas höst och den avslutas just nu.

Man kan tycka att de rödgröna partierna borde prioritera lagen mer än jagen, men när det kommer till den egna karriären är de här politikerna lika individualistiska som de värsta moderater.

Vänstern i samtalsterapi

I Norrbotten kuppades regionrådet Maria Stenberg just bort från förstaplatsen på Socialdemokraternas regionlista. Hon blev så besviken att hon tänker lämna politiken. Att hon ersätts av en man behöver jag väl inte ens tillägga. Ordföranden för Norrbottens socialdemokrater Fredrik Lundh Sammeli kommenterar kuppen med ett kärnfullt: "det är en tuff bransch".
I Vänsterpartiet åkte riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh ut från listan. Hon straffades för en rasistisk film hon av misstag la ut på Facebook, hon tog bort den, men det räckte inte för vänsterns valberedning. Svisch, kniven ven över listan och Amineh Kakabaveh var borta.

Efter massiva protester från kvinnor är hon nu inne igen, men faktum kvarstår. I det mest kollektivistiska partiet av alla pågår de värsta personstriderna i modern tid. I Vänsterpartiet har det till och med krävts samtalsterapi för att kamraterna ska kunna prata med varandra.

Och så har vi Miljöpartiet

Och så har vi då bråken i Miljöpartiet. För två år sedan lyckades Gustav Fridolin hålla sig kvar genom att offra Åsa Romson. I dagarna har han avsatt den utrikespolitiska talespersonen Pernilla Stålhammar. Om Gustav Fridolin får fortsätta att bestämma vill han säkert sparka ut även de interna kritikerna Carl Schlyter, Annika Lillemets, Valter Mutt och Jabar Amin.

Många klagar på regeringens oförmåga och brist på politik och här har ni en del av förklaringen. De positionerar sig och bekämpar varandra i stället. Jag som jobbat åt politiker har sett det här på nära håll. Kampen mellan Aftonbladet och Expressen är rena barnleken jämfört med striden mellan till exempel sossar i Stockholms stad och sossar i Stockholms län.

Fem tips till de rödgröna

De rödgröna politikerna borde ta sig samman, för om de inte vinner valet har de ingen nytta av sina framskjutna platser på olika listor. Framför allt har väljarna ingen nytta av politiker som inte levererar politik.
Väljarna vill nog hellre att energin läggs på en bättre sjukvård, fler platser på äldreboenden, mindre barngrupper i förskolan, mer ordning i skolan och en sjukförsäkring som det går att lita på.

Se där har vi fem frågor som det borde gå att komma överens om.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.