SD grundades av nazister, SVT

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Juristen Behrang Kianzad anmäler public service: Försöker tvätta bort Sverigedemokraternas förflutna

1 av 4 | Foto: debatten i TV Aktuellt-ankaret Love Benigh i tisdags med P M Nilsson, Dagens Industri, och Karin Pettersson, Aftonbladet.

”Varom man ej kan tala, därom måste man tiga”, skrev Wittgenstein. Han hade nog ingen aning hur relevant den meningen skulle bli för vår tid. Svenska medier, med public service i täten, har återigen agerat tvättmaskin åt Sverigedemokraternas bruna arv.

Efter den senaste opinionsmätningen lades de svenska mediepannorna ånyo i djupa veck över framgångarna för ett parti som har utmärkt sig för allt annat än demokratiska värderingar. Därför var det naturligt att SVT:s Aktuellt i tisdags anordnade debatt mellan Karin Pettersson från Aftonbladet och PM Nilsson från Dagens Industri.

Diskussionen handlade om hur framgången, och underförstått normaliseringen av partiet, kan förklaras, och huruvida det är möjligt att samarbeta med partiet.

Att frågan ställs om samarbete med SD alls är möjligt, indikerar att vi har att göra med ett parti som inte är salongsfähigt och rumsrent.

Karin Pettersson redogjorde för Sverigedemokraternas rötter i nazismen och rasismen ända upp i partiledningen som en anledning till varför SD inte ska betraktas som ett parti bland de andra.

Plötsligt blir hon avbruten av programledaren Love Benigh, och kanske är det bäst att återge det hela ordagrant:

Love Benigh: ”Ska bara säga det att det har dom ju tagit avstånd tydligt från flera gånger det du nämnde att de sku’ ha de här nazistiska kopplingarna. Men ... och dom är ju inte här för att kunna ... vi ska ju inte debattera det du och jag.”

Karin Petterson: ”Men dom har sagt det dom har sagt.”

Love Benigh: ”Absolut”.

Förstår någon vad det är som händer?

Här redogör en inbjuden gäst för ett politiskt partis historia och rötter, och vem som helst med minsta kunskap om SD och partiets historia borde ha koll på vilka som grundade partiet, när, hur och varför. SVT:s nyhetsankare borde definitivt ha koll.

Sverigedemokraterna grundades av nazister. Det är inget man kan ”ta avstånd” ifrån, det är fakta. Allt annat är historierevisionism. Läs mer om deras rötter här, här och här.

Även om Sverigedemokraterna utvecklar sig till att bli ett parti vänster om FI, och även om Jimmie Åkesson tatuerar in ”stolt antirasist” i pannan, så ändrar inte det historien. Partiet grundades 1988 av nazister. Bland annat Rottenführer Gustav Ekström som tjänstgjorde för Waffen SS under kriget, Fritz Håkansson, avhoppare från nazipartiet Nordiska Rikspartiet samt nazisten Gösta Bergqvist, plus medlemmar från Bevara Sverige Svenskt.

Dessa frontfigurer är inga ”kopplingar” – det är rötter vi pratar om. Precis på samma sätt som Vänsterpartiet har sina rötter i kommunismen, och aldrig kan ta avstånd från det, så kan inte Sverigedemokraterna ta avstånd från att det var nazister som skapade partiet.

Att den ena efter den andra Sverigedemokratiska företrädaren genom åren ertappats med naziuniform, nazihatt, hakkors, hyllningar till Hitler och de ymniga kontakterna mellan Sverigedemokraterna och Vit-maktrörelsen ska vi alltså lämna därhän. Det är bara detaljer, detaljer, detaljer.

SVT som ska agera neutral, opartisk och saklig aktör ska veta hut att agera tvättmaskin åt det bruna byket, det sköter de alldeles förträffligt själva.

Att detta inte är en engångsföreteelse vittnar en annan händelse för två år sedan om, då i Sveriges Radio Malmöhus, precis i början av ”supervalåret”. Då var jag inbjuden att tala om initiativet Musiker mot rasism, och nämnde som anledning att vi har ett parti i riksdagen med rötter i nazismen.

Då grep programledaren in och menade att ”det där får stå för dig”.

Den gången valde jag att inte anmäla programmet till granskningsnämnden, utan nöjde mig med en debattartikel och uppmaning att göra om, göra rätt. Som att publicera alla svenska politiska partiers historia på SVT och SR, som interaktiva och grafiskt tilltalande tidslinjer, för alla medborgare att ta del av och bilda sig utifrån.

Den här gången väljer jag att anmäla programmet till granskningsnämnden.

Sakliga och vederhäftiga public service ska inte normalisera ett nazi-anstruket parti genom att hjälpa det tvätta sin historia.

Behrang Kianzad

Jurist och författare

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.