Lämnat Falkenberg – blir lagkamrat med Raúl

avFredrik Jönsson

Fick hjälp av Henrik Larsson

Foto: BILDBYRÅN, TT

Han får Pelé som hedersordförande och Raúl som lagkamrat.

Carl-Oscar Andersson byter Falkenbergs FF mot New York Cosmos.

– Det känns perfekt, säger han.

Det är inget nyhet att Carl-Oscar Andersson inte spelar i allsvenskan 2015.

I december 2014 meddelade 23-åringen att han lämnar Falkenbergs FF efter att ha varit med och spelat upp klubben i allsvenskan och gjort en säsong i Sveriges högsta serie.

– Jag har varit en del i USA och tränat med olika universitetslag för att hålla igång. Jag har letat efter ett äventyr, säger Carl-Oscar Andersson.

Fick hjälp av Henke

Mittfältaren har jobbat tillsammans med agenten Fredrik Hansson, och det fanns alternativ i Sverige. Med lite hjälp från Henrik Larsson, före detta tränare i FFF, blev det en drömflytt till New York Cosmos.

– Det känns perfekt. Bo i New York och spela professionell fotboll, det är verkligen kul, säger han.

– De får bara ha sju utländska spelare i sin trupp. Därför är de extra noggranna när de rekryterar från utlandet. Jag lämnade inte ”Henke” som referens, utan de ringde honom.

Vad sa han?

– Jag vet inte vad Henke har sagt, men enligt Cosmos var det positivt. Med hjälp av det fick jag komma hit och provträna. Det har gått jättebra, jag har tränat med klubben en månad.

Det är 23-åringens andra sejour i USA, han har tidigare spelat collegefotboll för Mercer Bears. Han är värvad till Cosmos A-trupp och har tränat med den, men på grund av regeln med sju utländska spelare blir det matcher i B-laget den närmaste tiden.

– Jag kommer att spela i något som heter NPSL. Jag tränar med A-laget och det känns otroligt bra, och rent teoretiskt kan jag få en plats med A-laget i morgon. Men de måste göra sig av med en spelare först och det lär ju inte hända förrän deras fönster öppnar i juli.

– Cosmos är det klart bästa laget i andradivisionen. Det är ett lag som håller MLS-klass men spelar i NASL. Det känns helt fantastiskt att få vara en del av en klubb som har en sådan historia.

”Pelé var här”

A-laget spelar i andradivisionen NASL, som var landets högsta division förr i tiden. MLS, som grundades 1993, drog igång med första säsongen 1996.

New York Cosmos var med i den gamla amerikanska proffsligan NASL mellan 1971-1985. Då spelade Pelé (1975-77) och Franz Beckenbauer (1977-80, 1983) för klubben.

När Cosmos återuppstod 2010 - efter 25 års frånvaro - blev Pelé hedersordförande och franske legendaren Eric Cantona plockades in som sportchef strax efteråt. Han var kvar fram till november 2012.

– Pelé var här och kollade när vi hade hemmapremiär, men jag snackade inte så mycket med honom, haha.

Det finns dock legendarer i den nuvarande trupp: Marcos Senna och Raúl.

– Det är mäktigt. Det har blivit några pass tillsammans.

Hur bra är Raúl nu?

– Han är helt magisk. Han och Senna är 37 och 38:a, men fortfarande otroligt bra. Det skiljer en del i spelintelligens och annat.

Raúl är lika sympatisk som man har hört?

– Ja, verkligen. Han är supertrevlig, jag har bara hört positiva saker om honom.

Han hoppas som sagt på att spela till sig en plats i A-truppen den närmaste tiden. Men det blir inte bara fotboll för Andersson i USA.

Skivkontrakt och musikvideo

23-åringen har många strängar på sin lyra. Han är musiker och fick skivkontrakt med bandet ”I Am Nova” 2014.

– Jag brukade vara bra i pingis med, men har framför allt sysslat med musik, säger han.

– Det är klart att det finns möjligheter här också. Under tiden som jag var klubblös spelade vi in musikvideo, och jag har annat på lager som vi kan släppa. Sedan skriver jag även låtar när jag är här. Det har varit skönt att ha haft musiken, speciellt de första veckorna när man inte kände så många.

Vilka instrument spelar du?

– Det är mest piano och gitarr.

Nu är det inte så att jag har några fördomar mot fotbollsspelare. Men du verkar göra en hel del mer än att fika, shoppa och spela Fifa?

– Haha! Framför allt är jag glad över att kunna ha ett band tillsammans med Jonathan i Falkenberg, vi har byggt upp en studio hemma. Det har tagit mycket tid, men utan det hade jag blivit lite galen.

Fotboll eller musik?

– Tänk om jag hade räknat alla gånger jag fått den frågan, men jag har svarat på den många gånger så jag har ett bra svar, haha. Jag har aldrig behövt att prioritera. Jag hade haft svårt att bara hålla på med fotboll, jag behöver att ha lite saker som stimulerar mig kreativt. Musiken kommer att vara något jag håller på med resten av mitt liv, det är något jag verkligen ser fram emot att se hur långt jag kan komma. Jag älskar att skriva låtar.

”Gaisare sedan födseln”

Carl-Oscar är lättsam att prata med och skrattar en hel del. Kanske inte så konstigt när hans mamma är komikern Annika Andersson.

– Men det är mycket jordbruk mellan mig och mamma faktiskt. Hon är från Mårdaklev på landet, hon skämtar inte så mycket med mig. Men hon är en fantastisk mamma även om hon inte skämtar med mig, haha.

Din pappa Tomas är ordförande i Gais. Ville han inte att du skulle spela där?

– Haha, det vet jag inte. Jag är ju gaisare sedan födseln, så är gaisare oavsett om jag spelar för klubben eller inte.

Cosmos B-lag spelar match i helgen. Men 23-åringen vet inte om han får debutera.

– Det är fortfarande oklart om jag kommer att vara spelklar, det har varit lite krångel. Det är mycket papper och visum som ska ordnas, jag väntar på besked om jag ska vara med.

Musikvideo med I Am Nova (extern länk).