Rekordbud på speljätte: 50 miljarder

Av: Linn Ogelid, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Candy crush saga.

Dataspelsjätten Activision Blizzard lägger ett bud på den svenskgrundade spelutvecklaren King, bolaget bakom succén Candy Crush, värt 5,9 miljarder dollar eller cirka 50 miljarder kronor.

Budet ger 18 dollar kontant per aktie i King, vilket motsvarar en premie om 16 procent jämfört med Kings stängningskurs på New York-börsen i går.

Enligt ett pressmeddelande från bolagen ska King fortsätta att drivas som en självständig enhet, med Kingchefen och medgrundaren Riccardo Zacconi som vd Sebastian Knutsson, som också hör till dem som var med och grundade King 2003, blir kvar som kreativ chef.

Styrelserna i både Activision Blizzard och King har enhälligt godkänt den föreslagna affären, som förväntas slutföras under våren 2016.

Svensk spelsuccé

King noterades på New York-börsen i mars i fjol. Introduktionskursen var 22,50 dollar, det vill säga en bra bit över det pris som Activision Blizzard nu erbjuder.

Amerikanska Activision Blizzard, vars aktie handlas på Nasdaq, är en av de största spelutvecklarna i världen och ligger bakom titlar som Guitar Hero, Call of Duty, Skylanders, World of Warcraft och Starcraft.

Om affären går igenom blir King den andra svenska spelsuccén som säljs i en mångmiljardaffär på lite drygt ett år. Förra hösten lade amerikanska Microsoft vantarna på Minecrafts utvecklare Mojang. Priset var 2,5 miljarder dollar, vilket med dåvarande valutakurser motsvarade cirka 18 miljarder kronor.

Gratuleras av ”Notch”

Minecraftskaparen och miljardären Markus "Notch" Persson har själv jobbat som programmerare på King. På Twitter gratulerar Notch sina tidigare chefer till försäljningen och skriver att tiden på King, även om han alltid gnällde på cheferna, var "underbar".

Activision Blizzard är betydligt större än King sett till omsättningen – men om vinsterna jämförs är skillnaden inte fullt lika stor. Under de tolv månaderna fram till och med september i år uppgick Activisions intäkter till 4,9 miljarder dollar och Kings till 2,1 miljarder dollar. Activisions nettovinst uppgick till 1,1 miljarder dollar och Kings till 0,6 miljarder dollar, enligt pressmeddelandet.

Activision skriver vidare att bolaget genom köpet blir en global ledare inom mobilspel, det största och snabbast växande området inom interaktiv underhållning.

Publicerad: