Mejla

Erik Niva

Niva: 36 års väntan gör saker med människor

Publicerad:

Peru hade väntat i 36 år på det här, på en enda möjlighet att spela VM.

När det väl var dags fick de inte bara en chans – utan de spelade sig till sisådär ett dussin.

De klarade inte av att ta någon.

36 års väntan gör saker med människor.

Egentligen har de inte spelat någon roll var du har varit och vart du har åkt under den här första VM-veckan. Du har haft sällskap av peruaner.

Många peruaner, glada peruaner, förväntansfulla peruaner som behövt åka nästan 1500 mil för att ens komma hit.

Och av alla skrönor och rövarhistorier som dragits runt supportrars olika uppoffringar för att uppleva den här VM-turneringen har de bidragit med den allra bästa. Det är Guillermo Espinoza – en språklärare från Lima som har dragit den – och fått den internationella pressen att återberätta.

24 kg fattades för supportern

En av alla de drygt 60 000 fans som följt Peru till Ryssland var tydligen så orolig för att inte få matchbiljett att han bestämde sig för att ansöka om en av platserna för personer med särskilda behov istället, i hans fall en extra bred stol för de exceptionellt överviktiga.

Det fattades dock 24 kilo för att han skulle kvalificera sig, så under hela vintern har han gjort allt för att äta upp sig, likt en skådespelare som ska spela huvudrollen i en filmatisering av Helmut Kohls liv och verk.

Alla sätt är bra, så länge de funkar.

I Saransk idag fanns allt från nyfödda bebisar till en 94-åring. Där fanns de som sagt upp sig från sina jobb och sålt sina tillhörigheter för att komma dit, och där fanns för den delen även uppblåsbara lamadjur i massor.

När den peruanska nationalsången till sist spelades på en VM-arena så kollapsade en av tv-kommentatorerna av själva känslostormen det innebar att höra den.

Det är väl en sak.

Färgade matchen

När laget sedan tilldömdes en (korrekt) VAR-straff så kollapsade en av stjärnorna av att missa den. Begåvade kreatören Christian Cuevas – han de kallar ”Aladdin” – gnuggade högerfoten och bollen försvann högt, högt upp på läktaren.

När domaren strax därefter blåste för halvtid var det knappt så att han klarade av att ens ta sig av planen, när han med tårar i ögonen tröstades och uppmuntrades av mer än ett halvdussin lagkamrater.

Peru färgade matchen, Peru skruvade upp tempot, Peru skapade chanserna – men Danmark gjorde målet.

Skandinaverna har nämligen också en dörröppnare som heter Christian, och när Eriksen fick en yta att springa på och ett par alternativ att välja på så försvann bollen för peruanerna.

Nu ser ni den, nu gör ni det inte, nu ligger den i erat mål.

Aladdin.

Speedkulan Yussuf Poulsen – som numera spelar med Yurary på tröjan efter sin tanzaniske far – drog iväg och i en enda spelsekvens fuskade Peru med den defensiva omställningen och tappade samtidigt offsidelinjen.

Sedan huffade de och sedan puffade de och gjorde väldigt mycket både rätt och bra – men hur mycket än Paolo Guerrero nickade och klackade så kunde de inte knacka in kvitteringsdörren.

36 års väntan gör saker med människor

Åge Hareides täta Danmark är inget enastående lag, men i Eriksen har de en enastående spelare och i den defensiva triangeln med Schmeichel, Kjaer och Christensen har de ett starkt och solitt fundament att utgå ifrån.

Om det är bra nog för åttondelsfinal? Det ser så ut nu, det ser verkligen så ut.

Australien ska inte räknas bort – och Frankrike ska inte heller känna sig alltför säkra – men hela den här matchen hade verkligen karaktären av andraplatsplayoff.

Det gäller att ta chansen när den kommer.

Nu gick slutsignalen och nu var premiären borta och nu grät Christian Cuevas igen.

36 års väntan gör saker med människor. 90 minuter av fullständig frustration också.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Foto: TT
Laddar Matchöversikt

Av: Erik Niva

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.