Hemvärnet avlastar utarbetade norska brandmän

avTT

Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Många bränder rasar i norska skogar och marker. Både civilförsvaret och hemvärnet bistår brandkåren i släckningsarbetet. Arkivbild.

Liksom Sverige har Norge under helgen drabbats av omfattande bränder.

En brandman avled av sina skador efter en olycka under släckningsarbetet vid en skogsbrand i Akershus.

Brandmannen, som var i trettioårsåldern, var ensam när olyckan inträffade och återfanns liggandes på marken på brandområdet säger brandchef John Arne Karlsen till tidningen Verdens Gang.

– Första hjälpen utfördes på plats och han togs till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda, säger polisens insatsledare Kari Monsen till NTB.

Under de senaste dagarna har det brunnit rejält på många håll i södra Norge, men många bränder har också släckts. Både civilförsvaret och hemvärnet bistår brandkåren i släckningsarbetet.

– Många brandmän är slitna i dag. Brandcheferna tar självklart nödvändig hänsyn till arbetsmiljön, och vi har fått god hjälp från civilförsvaret, säger Anne Rygh Pedersen, chef vid myndigheten för samhällsskydd och beredskap (DSB), på söndagen.

På måndagsmorgonen ansluter 40 personer från hemvärnet för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– Vi har kallat in hemvärnet eftersom det är så stora områden som brinner, och det är enormt mycket att göra. Civilförsvaret har varit där med oss i flera dagar, så detta är för att de ska få lite avlastning, säger Kjell Christian Knarvik vid Agders räddningstjänst.