Tjuvarna filmade sig själva

avHanna Aler Sjöqvist

Publicerad:

I lördags kväll blev Andereas Friis bestulen på sin mobiltelefon. I måndags morse upptäckte Andereas att flera filmer dykt upp i hans dropbox. Filmer där mobiltjuvarna har filmat sig själva.

Sent i lördags kväll blev Andereas Friis bestulen på sin mobil efter att ha firat sin 30-årsdag. Han var inne på Seven eleven på Birger Jarlsgatan när ett gäng killar började prata med hans flickvän som väntade utanför.

– De var ganska närgångna och frågade efter cigaretter, när jag kom ut började de fråga mig samma sak, berättar Andereas Friis för Aftonbladets Brottscentralen.

Försökte springa ikapp tjuvarna

Kort efter att männen lämnat platsen upptäckte Andereas att hans mobil var försvunnen.

– Jag förstod att de hade tagit den och försökte springa ikapp dem, men de var för snabba, säger han.

Filmer dök upp på datorn

Andereas polisanmälde händelsen och trodde att historien skulle vara slut där.

– När jag kom till jobbet på måndag morgon plingade det plötsligt till i min dropbox och där dök det upp flera filmer filmade med min mobil efter att den blivit stulen, säger Andreas.

Allt som allt dök det upp 12 filmer i Andereas dropbox och enligt honom själv råder det inga tvivel om att det är mobiltjuvarna som syns på bilderna.

Delade filmen på Facebook

Andereas bestämde sig för att dela filmen på sin Facebook. Han jobbar själv med sociala medier och förstod att den skulle få en stor spridning. Filmen har nu delats över 8000 gånger och nästan 12 000 personer har gillat den.

– Jag kände att jag ändå kunde lägga ut den eftersom jag kände igen några av killarna, de som närmade sig mig utanför Seven Eleven, säger han.

Fallet nedlagt

Polisen la ner anmälan redan dagen efter polisanmälan, på grund av brist på utredningsuppslag. Men efter att filmerna dykt upp kan det finnas anledning till att återuppta fallet.

– Det verkar ju som om gärningsmännen fastnat på film, då kan det leda till nya utredningsuppslag som gör att fallet kan återupptas, säger Lars Byström, informationsansvarig på Länskrim i Stockholm.

Publicerad: