Huvudman i spelfusksyndikat gripen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Har tagit ett viktigt steg”

Interpols generalsekreterare Ronald Noble.
Interpols generalsekreterare Ronald Noble.

Den utpekade huvudmannen i en internationell härva med uppgjorda fotbollsmatcher sägs ha gripits.

Affärsmannen Dan Tan ska ha varit bland de 14 personer som gripits i Singapore.

Tan misstänks ha gjort upp resultaten i hundratals matcher i Europa.

– Polisen kan bekräfta att den misstänkta ledaren och flera ytterligare individer som utreds för uppgjorda matcher har gripts, säger Singapore-polisen i ett uttalande.

I februari berättade Europol att man hade identifierat 380 misstänkta matcher i fem europeiska länder i en härva som drivits av en spelkartell i Singapore.

Interpol är nöjd med Singaporeingripandet.

– Singapores myndigheter har tagit ett viktigt steg för att bryta ner ett internationellt spelfusksyndikat genom att arrestera huvudmisstänkta, inklusive den som misstänks vara hjärnan bakom, säger Interpols generalsekreterare Ronald Noble i ett uttalande.

Undviker utlämning

Tan åtalades i Ungern i maj för inblandning i 32 uppgjorda matcher i tre olika länder. Han är även efterlyst i Italien, misstänkt för inblandning i Calcioscommesse-skandalen.

Tan misstänks ha tjänat tiotals miljoner kronor på uppgjorda matcher i Italien mellan åren 2008 och 2011 genom att muta spelare, domare och klubbledningar. Men då Singapores myndigheter själva stått för en flera månader lång utredning undviker Tan eventuell utlämning till Italien.

Kristopher KarlssonTT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.