Mejla

Daniel Swedin

Dags att lägga ner Lundsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På elitskolan Lundsberg tycks en alldeles särskilt motbjudande form av människoförakt grassera.

I dag kan Aftonbladet berätta att en elev på riksinternatet i helgen förts till sjukhus med brännskador efter en så kallad nollning, en initiationsrit som inte sällan innefattar kränkningar. Nio personer är misstänkta för den grova misshandeln.

Nollningar existerar på kommunala skolor. Övergrepp och pennalism existerar också på kommunala skolor. Men det finns en väsentlig skillnad.

På Lundsberg har man tagit det där längre och det har fått rubriker, år ut och år in. Informella regelsystem där äldre elever kränker yngre elever, "tarmbrottning", elever som slåss om sin plats i hackordningen, verbala och fysiska övergrepp, våld och hot.

I tillsynsrapporten från Lundsberg går det att läsa att det på Lundsberg "har skett en normalisering av fenomen som i samhället i övrigt anses vara oacceptabla".

I Skolinspektionens tjänsteanteckningar kan man läsa: ”Manliga elever fick smeka varandra två och två till full erektion medan äldre elever tittar på. Andra fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm.”

Där står även: ”Annan elev väcktes mitt i natten och blev sparkad i magen. Kräktes blod. Detta tystades ner av skolledningen. Flera elever grät."

I Uppdrag gransknings reportage om Lundsberg - knappt ett år gammalt - visas hur de vuxna på skolan och styrelsen verkat vara fullt införstådda med hur eleverna behandlar varandra och att man tystar ner det.

Systematiken i kränkningarna och vuxenvärldens passivitet är på så sätt unikt.

Hade Lundsberg varit en vanlig skola hade den varit stängd för länge sedan.

Men Lundsberg är ingen vanlig skola. Det är här delar av den svenska överklassen skolar sina barn och trots krav på handlingsplaner och hot om viten så kan nya övergrepp inträffa.

Nu är det dags att regeringen och Jan Björklund visar handlingskraft. Riksinternatskolor - som Lundsberg - omfattas av särskilda bestämmelser i skollagen och det är regeringen som ger tillstånd till riksinternaten.

Kan regeringen leva med att barn skickas till Lundsberg och blir slagna, brännskadade eller sexuellt kränkta?

Om inte, ja då borde det vara enkelt: stäng Lundsberg omgående.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM