Stjärnan efter ”Så mycket bättre”: Jag gick under jorden

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
Johan T Karlsson, ”Familjen”.

MUSIK

Han var inte beredd på uppmärksamheten efter ”Så mycket bättre”.

Och efter sin medverkan valde Johan T Karlsson, mer känd som Familjen, att dra sig tillbaka från rampljuset.

– Jag var inte beredd på det alls. Det slutade med att jag bara gick under jorden i princip, säger albumaktuelle artisten.

Johan T Karlsson, 41, slog igenom på bred front när han var med i ”Så mycket bättre” 2014. Men artisten, som går under namnet Familjen, hade inte räknat med all den uppståndelse som programmet innebar och hur mycket energi det skulle ta.

– Jag tog ut mig lite med hela den grejen. Jag vill göra allt själv så jag gjorde alla de här versionerna själv på två månader innan jag åkte dit. Sen var jag helt slutkörd och helt tom på idéer när jag kom hem, säger han och fortsätter.

– Jag var inte beredd på det offentliga, att folk skulle känna igen en överallt. Jag blev nästan lite skygg av den grejen. Det var en märklig grej.

Efter flera år utanför rampljuset är nu Johan T Karlsson redo för en comeback. I dag släpper han sitt första album på sex år, ”Kom”.

– Det har tagit lång tid för att jag har gjort massa annat och sen inte känt att jag har haft något att säga. Men nu har jag hittat hem och det gick fort i slutet.

Skrev arga mejl till SD

Det politiska klimatet i Sverige har satt sin prägel på hans nya album. Efter att SD valt att spela Familjens låt ”It” på ett stormöte i hans hemkommun Hässleholm ska han ha blivit helt rasande. Han började formulera arga mejl till partiet, men valde att aldrig skicka dem. I stället blev det en ny skiva.

– Vi som inte tror på rasism och machokultur ska känna en gemenskap i detta. Det är verkligen en positiv skiva.

Är du rädd att bli kritiserad och påhoppad när texterna är så politiska?

– Jag är inte ett dugg rädd för det, det bekommer mig inte. Detta är det jag har upplevt och det är min syn på det hela. Jag hoppas snarare att det kommer peppa folk och få dem att känna en gemensam styrka. Så jag har försökt skriva peppiga grejer istället för plakat och punkgrejer. Jag försöker vara smartare än så, säger Johan T Karlsson och fortsätter:

– Det slutar alltid med att man bara gagnar det onda i slutändan och jag vill inte gå den vägen. Jag står över den skiten. Jag tycker man ska fokusera på det positiva istället.

Nu väntar en sommar med festivalspelningar och eventuellt en höstturné. Trots att det tagit flera år för Johan T Karlsson att hitta tillbaka till kreativiteten och inspirationen ångrar han inte sin medverkan i ”Så mycket bättre”.

– Verkligen inte, det var skitkul. Hela den grejen var världens sjukaste grej men jag ångrar det verkligen inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE