Nya attentat mot taxibilar i Malmö

Bolagets ägare sköts ihjäl för tre veckor sedan

avAnders Johansson

Två taxibilar sprängdes sönder i Malmö i går natt.

Bilarna tillhör ett bolag vars 51-årige företrädare blev ihjälskjuten på gatan för tre veckor sedan.

– Vi undersöker naturligtvis vilka samband som kan finnas, säger polisområdeschef Stefan Sintéus.

Det nya året hann precis bara börja innan ytterligare ett dåd mot taxibilar i Malmö var ett faktum.

Vid 02.50 på nyårsdagens natt skakades området Johanneslust av smällen.

På onsdagsförmiddagen pågick fortfarande den tekniska undersökningen. Stefan Sintéus säger att tidigare dåd i taxinäringen kan höra samman med detta.

– I någon form finns det säkert vissa kopplingar men det är för tidigt att säga vilka, vi tittar ju såklart på det – sambanden och vem som kan ligga bakom, säger Stefan Sintéus.

1 av 5 | Foto: Läsarbild
Man skjuten till döds vid Södra Skolgatan/möllevången i Malmö.

Flera dåd mot taxi

Malmö har tidigare skakats av ett krig mellan rivaler inom taxinäringen. Det ledde till att en känd gangsterledare, som skulle hjälpa en av parterna, sköts ihjäl 2011 inne på ett taxikontor där personal satt och tog emot samtal med taxibeställningar.

De misstänkte skytten försvann utomlands men kunde gripas och åtalas två år senare. Men mannen friades.

I höstas tycktes taxikriget blossa upp igen. På kort tid skedde en rad allvarliga händelser:

• 22 oktober. Två taxibilar stacks i brand i Rosengård

• 23 oktober. Taxibolagets kontor besköts med minst åtta skott nattetid

• 2 november. En taxichaufför besköts i sin bil med flera skott. Han undkom mordförsöket med en skada i armen.

• 28 november. En taxibil besköts i närheten av en förskola. Den hittades övergiven med kulhål intill förskolans ingång.

Taxiföretagare sköts ihjäl

Kulmen kom den 12 december då en 51-årig man sköts ihjäl när han precis kommit ut från en port på Södra Skolgatan.

Mördaren sköt 51-åringen i ryggen på nära håll och därefter i huvudet, enligt Aftonbladets uppgifter. Offret, som överlevt mordförsök tidigare, kallades av polisen ”en av Malmös mest kriminella.”

Han var den som friades från mordet inne på taxikontoret 2011.

Dagen före mordet hade fyra taxibilar brunnit igen. Flera av dem var knutna till ett bolag som taxiföretagaren hade engagemang i.

Och natten till igår förstördes två taxibilar från bolaget som 51-åringen kontrollerade.

Vilka samband som eventuellt finns mellan händelserna är något som polisens utredare försöker bringa klarhet i.

Stefan Sintéus säger att allt inte behöver gälla ”taxikriget” och intressen i taximarknaden i Malmö, utan vara riktade mot enskilda förare.

Har skjutsat skolbarn

Malmö stad sade nyligen upp sitt avtal med ett av de utsatta taxibolagen som dagligen kört 270 elever till och från skolan. Detta bland annat sedan oroliga föräldrar hört av sig. Taxi Kurir kommer ta över under våren.

– Det viktigaste för oss är att kunna erbjuda trygg och säker skolskjuts till våra elever, sa servicedirektör Carina Tempel i ett pressmeddelande i mellandagarna.

Det uppsagda bolaget har haft ekonomiska problem och begärdes nyligen i konkurs. Dessförinnan hade det köpt upp ett ett annat taxiföretags beställningsnummer. Grundaren till det bolaget var enligt Sydsvenskan på den ”vinnande sidan” i konflikten som slutade med mordet 2011.

”Utredningen går framåt”

Utredningen av mordet på taxiföretagaren går framåt, enligt Stefan Sintéus.

– Det finns en hel del bra saker att jobba med i ärendet, det gör det faktiskt, säger Sintéus utan att vilja gå in på några närmare detaljer.

Enligt Sydsvenskan fick den 51-årige taxiföretagaren fatt i en grill på ett lastbilsflak när han blev attackerad. Vittnen berättade hur han slagit med grillen mot mördaren. Om den nuddade kan både DNA och fribrer från mördarens kläder ha avsatts.

Petra Stenkula, polismästare vid utredningsenheten Syd, säger till Aftonbladet att det finns flera teorier som polisen nu arbetar med parallellt. En teori är att motivet står att finna i ”taxikriget” eller konflikter med personer kring det mord 51-åringen friades för.

Med tanke på alla attentat som varit, hur farligt är det åka taxi i Malmö?

– Vår bedömning är att det inte är farligt att åka taxi, säger Petra Stenkula. Det finns inga attentat som varit riktade mot passagerare. Rent generellt när det gäller den här typen av sprängningar, som skett nu, är min bild att de sker nattetid när det är väldigt lite folk ute. Sedan är det ju alltid risk när man hanterar sprängmedel naturligtvis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott

AB Voice