Helge Iversen, f d Fossmo

HD avslår Knutbypastorns överklagande

avEbba Thornéus

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET
Helge Iversen, tidigare Fossmo.

Knutbypastorn Helge Iversen får inte sitt livstidstraff tidsbestämt.

Det meddelar Högsta domstolen efter överklagande av hovrättens beslut.

Iversen ville få påföljden omvandlad till ett 24-årigt straff, men HD anser inte att det finns något skäl till att meddela prövningstillstånd i målet.

Den tidigare frikyrkopastorn Helge Iversen, tidigare Fossmo, dömdes den 12 november 2004 av hovrätten till livstids fängelse för anstiftan till mord på hans andra hustru samt för anstiftan till försök till mord i två fall.

Anstiftan bestod i att han genom intensiv, målmedveten och långvarig påverkan förmått den så kallade barnflickan att utföra gärningarna.

Iversen har sen dess velat få påföljden omvandlad till ett 24-årigt straff men både tingsrätten och hovrätten har tidigare beslutat att inte bevilja Iversen tidsbestämt straff, varpå han valde att överklaga till Högsta domstolen.

Men inte heller hos HD fick Iversen gehör.

I beslutet, som meddelades i tisdags, skriver HD att man inte ser något skäl till att meddela prövningstillstånd och att hovrättens beslut därmed står fast.

– Jag har talat med min klient om beslutet över telefon och han är förstås besviken. Jag tyckte det borde finnas intresse för HD att pröva frågan om straffvärde, säger Fossmos advokat Anton Strand och fortsätter:

– Domen mot min klient är unik och det är ont om vägledande domar kring brottet anstiftan. Nu får det istället bli en ny process om tidsbestämning och den kan inledas redan 2019, säger han avslutningsvis.

ARTIKELN HANDLAR OM