”Aldrig varit med om det här förut”

avHenrik Lundgren

HOCKEY

Tömmernes om backkollegorna som försvunnit: ’Får större ansvar’

Foto: BILDBYRÅN
Elias Fälth (mitten) och Tom Nilsson (till höger) är två av sex backar som Frölunda tappat bara under den här sommaren.

Frölunda har tappat sex backar i sommar.

Är ensam stark så bör Henrik Tömmernes ha en ruggigt bra säsong framför sig.

– Jag får ta ett större ansvar och lära de nya vårt system, säger han.

Lukas Bengtsson och Tom Nilsson gick till NHL. Oliver Lauridsen och Oscar Fantenberg försvann till KHL. Och Elias Fälth och Christoffer Persson bytte till andra klubbar i SHL.

Kvar stod Henrik Tömmernes och undrade vad som hände med mästarlagets backbesättning.

– Jag har aldrig varit med om att så många backar har försvunnit på en gång, men någon gång ska ju vara den första.

Satt du och surade där hemma när alla andra fick fina kontrakt…?

– Haha, nä. Jag är bara glad för de andra. Förhoppningsvis kan jag ha ett bra år och så får vi se vad som händer till nästa sommar. Men jag trivs bra i Frölunda och hade ett riktigt bra år i fjol då jag kom hem till Sverige igen. Jag blev en bättre spelare tycker jag.

”Pusha nya spelarna”

Till slut fick han också sällskap av Jacob Larsson, som förvisso skrev på för Anaheim, men som nu är tillbaka till Frölunda för den kommande säsongen utlånad.

– Vi får ta ett större ansvar, vi är vana vid systemet som är lite annorlunda mot andra lag. Vi får försöka pusha de nya spelarna och visa gott exempel där ute på isen. Det viktigaste är kommunikationen, att man hela tiden pratar med varandra under matcher och träningar. Vi måste ju lära känna de nya spelarna också, på samma sätt som de måste lära känna oss. Det tar en liten stund, men vi är i alla fall på väg.

Har sitt backpar

I går kväll blev det fem insläppta mot (2–5) mot Växjö, och varken försvars- eller målvaktsspelet imponerade hos det regerande mästarlaget.

– Men vi har inte släppt in så många mål i de tidigare matcherna. Men som sagt, det är en inlärningsprocess för alla just nu.

Hur står sig Frölundas nya backbesättning jämfört med i fjol?

– Jag tycker vi fått in många bra bitar, lite annorlunda. I år är det lite många leftbackar, så spelet blir annorlunda.

Hur?

– Det blir lite skillnad i uppspelsfasen och klubban får vara framåt hela tiden. Även vid tekningar och sånt så får man tänka till lite extra.

Mot Växjö spelade han tillsammans med nyförvärvet från Brynäs, Mattias Nörstebö och det mesta tyder på att de kommer att fortsätta kampera ihop.

– Vi har haft lite problem med skador och nu sjukdomar, men tanken är väl att jag och Nörstebö ska spela ihop. Vi får hitta tajmingen och jobba på detaljer under resans gång. Vi pratar mycket detaljer på träning, kollar video och lär av varandra hur man fungerar där ute. Men det är nu under matcherna som vi får kvitton på hur det funkar.

”Får inget gratis”

Har ni pratat om firandet på Götaplatsen i våras?

– Det är fina minnen, det var ett fantastiskt år. Men nu är vi tillbaka på noll. Vi strävar mot Götaplatsen och guldet igen, men vi får inget gratis bara för att vi vann förra året.

* Träningsmatch: Frölunda–Färjestad, i kväll 18.30.

ARTIKELN HANDLAR OM