Lars Danielsson får nytt jobb

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Lars Danielsson.
Foto: PETER WIXTRÖM
Lars Danielsson.

SAMHÄLLE

Göran Perssons förre statssekreterare Lars Danielsson, 63, blir ny chef vid EU-representationen i Bryssel.

Därmed är han den femte person med politisk bakgrund som får UD-uppdrag av Margot Wallström.

Danielsson har tidigare även fått jobb av Alliansregeringen.

Lars Danielsson var under lång tid förre statsministern Göran Perssons (S) statssekreterare och närmaste man. Han administrerade i den rollen bland annat den svenska EU-politiken. Danielsson fick mycket skarp kritik i katastrofkommissionen som granskade den dåvarande regeringens agerande under tsunamikatastrofen i Thailand, och avgick efter detta.

Bildt utnämnde honom

Efter att ha varit utan jobb en längre tid utsågs Lars Danielsson av den förra Alliansregeringen till generalkonsul i Hong Kong av förre utrikesministern Carl Bildt (M), som senare också gav honom jobbet som ambassadör i Sydkorea.

Sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet flyttade in i regeringskansliet har Lars Danielsson utnämnts till ambassadör i Berlin. Och nu går han alltså vidare till nya arbetsuppgifter.

Wallström ger nytt jobb

Vid dagens regeringssammanträde utsågs han av utrikesminister Margot Wallström(S) till chef och ambassadör vid den svenska EU-representationen i Bryssel.

Wallström gör därmed sin femte utnämning av tidigare politiska företrädare. Tre av de tidigare som fått jobb av henne har haft uppdrag för den tidigare Alliansregeringen.

Publicerad: