"MP-rebellerna" slår tillbaka mot ledningen

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Carl Schlyter.

SAMHÄLLE

Utbrytargruppen i MP slår tillbaka mot ledningen och lägger nu fram egna krav.

De förklarar sin frånvaro från gemensamma möten med en protest mot ett "tilltagande krav på blind lydnad".

– Vi måste ha rätt att tala om vad som är miljöpartistisk politik. Vi kan inte lägga munkavel på oss, säger Valter Mutt, som är en av de fyra.

De fyra miljöpartistiska riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets, Valter Mutt och Jabar Amin fick i onsdags ett mejl från partiets gruppledare i riksdagen.

Budskapet var att de måste bestämma sig för om de tänker börja gå på gruppmötena i riksdagen igen eller om de tänker fortsätta stå utanför.

– Om de inte aktivt säger ja till att närvara kommer de inte ses som en del av riksdagsgruppen, sa en MP-källa.

Bakgrunden är att de fyra miljöpartisterna sedan i våras inte närvarat på partiets veckomöten. De har i stället haft egna träffar, något som har kritiserats från partiledningen.

"Förnedrande kompromisser"

I en debattartikel i Aftonbladet skriver de att en orsak till frånvaron är "tilltagande krav på blind lydnad". De fyra har gått emot partilinjen i flera laddade frågor: om stramare asylpolitik, om värdlandsavtalet med Nato och om försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet. "I dessa frågor stod vi fyra offentligt upp för Miljöpartiets egen politik och grundvärderingar." skriver de.

– Att någon avviker i någon fråga behöver inte vara negativt. Jag tror det ökar förtroendet för politiken. Väljare kan känna att man inte behöver tycka som sitt parti i alla frågor, och att det gäller ända in i riksdagen, säger Carl Schlyter.

De fyra riktar också kritik mot att MP ingått vad de kallar "förnedrande kompromisser" vilket lett till ras i opinionen. "Den i vårt tycke felaktiga strategin att ”regeringsduglighet” överordnas alla andra mål, i stället för ett ses som ett av målen, börjar närma sig vägs ände." skriver de.

"Ett knapptryckarkompani"

I debattartikeln listar de flera krav på förbättringar. De vill bland annat ha möjlighet att försvara Miljöpartiets politik, och inte bara regeringslinjen, under omröstningar i riksdagen. De vill också få skriftliga underlag i rimlig tid inför viktiga beslut.

– Grunden handlar om att parlamentsledamöterna blir mer och mer ett knapptryckarkompani åt den verkställande makten, säger Valter Mutt och fortsätter:

– En riksdagsgrupp ska inte bara sitta och nicka åt beslut som kommer någon annanstans ifrån.

Ska ni få rösta helt som ni vill?

– Inte rakt av men i grundläggande frågor tycker vi att man måste få ha ett spelutrymme.

Vad väntar du dig för svar från gruppledarna?

– Att de kommer med svar på de krav vi har ställt. 

Publicerad:

LÄS VIDARE