Originalbatteri eller lågpris –vilket är bäst?

avZendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Hej Bosse! Min granne och jag har under många år tvistat vad som är bäst – ”underhållsfria originalbatterier” eller ”lågprisbatterier”. OM jag köper ett lågprisbilbatteri som uppfyller tillverkarens norm, (spänning, ampéretimmar samt startström) så spelar det väl ingen roll om jag betalar 300 kr eller 1500 kr för batteriet?

Jag kollar givetvis elektrolytivån tre-fyra gånger om året och underhållsladdar det ungefär lika många gånger. Efter tre år byter jag ut batteriet. Oavsett skick.

Vem gör rätt, jag som köper billiga batterier som uppfyller normerna, eller grannen som gått på reklamen och står där med dött batteri på vintermorgonen? Jag har fått hjälpa honom ett antal gånger att få igång bilen.

Detta är ett mycket intressant spörsmål. Rent generellt dödas bilbatterierna oftast av vibrationer och kraftiga urladdningar och rent generellt finns det tre sorters bilbatterier:

Jättebilliga batterier. De fungerar alldeles utmärkt om man har tur. Men som kan lägga av efter några år, eftersom de inte tål vibrationer och kraftiga urladdningar lika bra som bilens originalbatteri.

Originalbatterier. De fungerar alldeles utmärkt om man har tur. Men som kan lägga av efter några år trots att de tål vibrationer och kraftiga urladdningar bättre än lågprisbatterierna.

Jättedyra batterier. Eftersom syran är ersatt av ett fast material är dessa batterier betydligt vibrationståligare. Det höga priset innebär också att tillverkaren kan använda bättre material i batteriet, som i sin tur ger en längre livslängd och förmåga att klara kraftiga urladdningar.

MEN, beroende på livsåskådning handlar batteriernas livslängd också om generatorns kondition, Guds vilja eller ren tur. Jag hade en gång en Opel vars originalbatteri hängde med i mer än 15 år, trots några rejäla tömningar då jag glömde släcka lyset.

Generatorn i den bilen laddade dock varken för mycket eller för lite – detta är också en viktig faktor.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar