Oxfams ordförande gripen – skandalen växer

Foto: Nick Ansell/AP/TT
Skandalen kring välgörenhetsorganisationen Oxfam växer. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning.

Samtidigt växer skandalen med vittnesmål om våldtäkter och övergrepp i Sydsudan.

En tidigare chef inom Oxfam International, Helen Evans, avslöjar i Channel 4 News att en undersökning under hennes tid inom organisationen 2012–2015 visat att det existerat en "kultur med sexuella övergrepp" på vissa Oxfamkontor.

Enligt undersökningen som omfattade 120 personer bland personalen i tre länder uppgav mellan 11 och 14 procent av de anställda att de bevittnat eller upplevt sexuella övergrepp.

Sju procent av de anställda i Sydsudan – fyra personer – uppgav att våldtäkter skett där kolleger varit inblandade, enligt Evans.

I veckan avgick vicechefen för välgörenhetsorganisationen, Penny Lawrence, sedan det framkommit att hon inte agerat trots att det varit känt att personer inom Oxfam köpt sexuella tjänster i Tchad och senare även i Haiti efter jordbävningskatastrofen 2010.

Juan Alberto Fuentes greps i Guatemala tillsammans med ytterligare nio personer - bland dem flera ministrar och den förre presidenten i Guatemala Álvaro Colom. Korruptionsmisstankarna rör en upphandling av bussar för lokaltrafik under Coloms tid vid makten.