Marie Söderström-Lundberg historisk

Tog sin tredje seger i Stockholm Marathon

STOCKHOLM

3-1-1-2-2-1.

Med den fina serien är Marie Söderström-Lundberg numera bästa dam i Stockholm Marathons historia.

- Oj, det var oväntat. Det visste jag inte. Kul, sade Söderström-Lundberg, som vann den 25:e upplagan med över sju minuter.

Foto: Bildbyrån
Marie Söderström-Lundberg tog sin tredje seger i Stockholm Marathon.

Norska löparesset Ingrid Kristiansen vann tre år i rad 1980-82. Krutdamen Evy Palm tog tre segrar på 80-talet. Och norskan Grete Kirkeberg var först genom Stadions maratonport tre gånger på 90-talet.

Men ingen av dem har så fina övriga placeringar som 43-åriga Söderström-Lundberg, som inledningsvis i årets tävling var på väg mot Palms Sverigebästa.

- Vi öppnade snabbt. Jag ville hänga på etiopiskan Birra så länge som möjligt, sade Söderström-Lundberg.

Bron knäckte Birra

Det gjorde hon med lätthet i tio kilometer.

Sedan var det dags för Västerbron för första gång. Då försvann förra årets trea Birra - bakåt.

- Jag blev lika förvånad som alla andra. Man ska inte bli knäckt av bron på första varvet. Speciellt inte när man sprungit här tidigare.

Efter det var det rena uppvisningen av hundsjukgymnasten från Linköping som varvade på 1.15,41, vilket innebar en möjlighet att slå Palms bästatid på 2.31,05 från 1989.

Nu blev sluttiden 2.35,07, mer än sju minuter bättre än tvåan Tadelech Birra.

- Jag hade inga tidsmål, jag ville bara försvara SM-guldet. Annars kände jag mig fräsch i kroppen och det var ett härligt formbesked.

Upplevde publiken

Nu väntar ett par lugnare träningsveckor för Marie Söderberg-Lundberg, vilket innebär sju till tio mil på en vecka mot normala 17 mil.

Sedan börjar uppladdningen inför VM i Paris i slutet av augusti. Några fler maror blir det inte. Däremot 10 000 meter på SM för förra årets EM-sjua som i år kunde uppleva något nytt i Stockholm.

- Publiken. I dag var jag så överlägsen att jag fick tid till att uppleva publiken.

Som vanligt kantade mängder av åskådare Stockholms gator. Och aldrig tidigare hade de fått se så många löpare, 12 734 hämtade ut sin nummerlapp till jubileumsloppet. Det var drygt tusen fler än rekordåret 1984.

SM-guld till Regragui

Herrarnas lopp var en seg historia under första halvan. Sedan ökade Jospath Chemjor farten och i mål var kenyanen 1.17 före Mostapha Errebah, Italien. Segertiden 2.18,24 var dock inget att yvas över.

Trea och svensk mästare i sin maratondebut var Said Regragui, en i Norrköping boende marockan som tävlar för Hässelby. SM-två blev Magnus Bergman, femma totalt på 2.22,18, och bronset knep Claes Nyberg som denna gång lyckades ta sig i mål. I maratondebuten i april tvingades han bryta en kilometer från mål.

Håkan Bergholtz/TT