Kungen och Löfven ser inte ut att komma till VM – men oklart om Sverige bojkottar

Av: Michael Wagner, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

CRAIOVA/STOCKHOLM. Drottning Elizabeth och den brittiska regeringen nobbar fotbolls-VM efter nervgiftsattacken på dubbelagenten Sergej Skripal.

Enligt The Sun planerar även Sverige en diplomatisk bojkott av mästerskapet.

– Vi har koll på tidningsuppgifterna, men det har inte tagits något beslut ännu, säger Katarina Byrenius Roslund på UD.

Theresa May har meddelat att Storbritanniens regering och kungahus bojkottar fotbolls-VM i Ryssland efter nervgiftattacken mot den före detta ryske agenten Sergej Skripal i Salisbury i södra England. Den brittiska premiärministern har tidigare anklagat Ryssland för att ligga bakom attacken. På måndagen meddelade även Island att landets politiker och diplomater kommer att bojkotta mästerskapet.

Inte heller Sveriges statsminister Stefan Löfven eller kung Carl Gustaf ser ut att resa till Ryssland i sommar.

– Det är inte planerat att någon i kungafamiljen ska dit officiellt. När det gäller politik är det inget vi kan kommentera eftersom kungafamiljen är opolitisk, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Sportbladet.

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises säger till Radiosporten att inte heller statsministern planerar att se fotbolls-VM på plats.

– Men det är inget politiskt statement, säger han.

”Är ju valår”

Vad Erik Nises vet kommer inte heller någon annan minister vara på plats i Ryssland under VM.

– Det är ju valår, så jag tror inte det. Men jag vet inte säkert.

Enligt uppgifter till The Sun kommer Sverige likt Storbritannien och Island att bojkotta mästerskapet på politisk nivå.

– Vi har koll på tidningsuppgifterna, men det har inte tagits något beslut ännu, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s kommunikationsenhet till Sportbladet.

Är det en fråga ni jobbar med nu?

– Jag kan egentligen bara säga att det inte har tagits något beslut.

”Tillfälle att få uppmärksamhet”

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att han inte har något om en svensk politisk bojkott mot VM.

– Vi har inte fått någon information eller signal från regeringen eller UD att någon slags bojkott från deras sida skulle vara aktuell.

– Rent formellt har vi från SvFF ännu inte skickat ut någon inbjudan att komma till våra matcher under VM i Ryssland. Vi kommer göra det senare i vår.

Vad känner du kring de här uppgifterna och att flera länders regeringsrepresentanter säger att de är beredda att själva inte åka till Ryssland under VM?

– Den här typen av diplomatiska kriser dyker upp då och då. Vill man visa politisk handlingskraft så är världens största idrottsevenemang ett tillfälle att få uppmärksamhet kring olika frågor. För fotbollens skull hoppas jag att den här diplomatiska krisen löser sig snabbt.

Publicerad:

LÄS VIDARE