Paolos choklad-och apelsinmousse

Ett av Paolo Robertos bästa recept

Foto: Anna Huerta
Luftig mousse med choklad, apelsin och pistasch.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

– I den här luftiga moussen samsas mina favoritsmaker, pistasch är en av dem. Nötterna bidrar även med lite tuggmotstånd, säger Paolo Roberto.

Choklad-och apelsinmousse med pistaschenötter

Portioner: 4 personer

Ingredienser:

 • 100 g mörk choklad, ca 55%

 • 3 dl vispgrädde

 • 2 äggulor

 • 2 apelsiner, finrivet skal, några grövre strimlor (till garnering) + 2 msk färskpressad saft

 • 2–3 msk kallt starkt kaffe, helst espresso

 • 2 msk florsocker

 • 1 dl skalade pistaschnötter + några extra till dekoration

Så här gör du:

 1. Hacka chokladen i bitar. Förbered ett vattenbad för att smälta chokladen: Fyll en kastrull till knappt hälften med vatten. Placera en skål som täcker kastrullöppningen ovanpå. Lägg chokladbitarna i skålen och 1 matsked av grädden. Sätt kastrullen på spisplattan och värm tills vattnet börjar sjuda. Passa noga så att det inte kommer vatten eller ånga i skålen med choklad. Rör om oavbrutet tills chokladen har smält och låt den därefter svalna.

 2. Vispa hastigt ihop äggulor, finrivet apelsinskal, apelsinsaft och kaffe i en bunke. Vispa resten av grädden och florsockret till fast konsistens.

 3. Koka upp lite vatten i en kastrull. Lägg i pistaschnötterna (de ska täckas av vattnet) och koka dem i 1–2 minuter, inte mer – då kan de bli sega. Skölj av nötterna med kallt vatten och peta bort hinnan som täcker dem. Hacka sedan nötterna grovt.

 4. Rör ner den avsvalnade chokladen i äggsmeten och vänd sedan ner grädde och nötter. Fördela blandningen i skålar eller glas. Strö över hela nötter och apelsinskalsstrimlor och låt stå i kylen i cirka 2 timmar.

Recept ur boken Paolo Robertos italienska kök - mat från gudarnas stig (Bonnier Fakta) Foto: Anna Huerta.

ARTIKELN HANDLAR OM