Hockeystudion

Tellqvist om galna bonusarna i NHL

Foto: ANDREAS HILLERGREN / © Bildbyr n
Tellqvist under tiden i NHL

Mikael Tellqvist hade en lång och framgångsrik målvaktskarriär.

I det tionde avsnittet av Sportbladets podcast, Hockeystudion, berättar han om de galna bonusarna i KHL.

– Det var många jag kände i Ryssland som drevs av pengarna, säger ”Tellan”.

Mikael Tellqvist har ett hockey-cv få svenska målvakter kan matcha.
Både SM- och OS-guld.

Och åtta säsonger i NHL.

Men det är framför allt under tiden i KHL som flest historier om spelarbonusar finns.
I det tionde avsnittet av Sportbladets podcast, Hockeystudion, handlar om livet som professionell hockeyspelare och målvaktsikonen berättar bland annat om de saftiga utbetalningarna i Ryssland.

– I Ryssland hade vi bonusar för räddningsprocent och såna grejer. Och även bonus för varje vinst för laget. Det handlade om tusen dollar per poäng. Om laget tog tre poäng blev det alltså tusen dollar för varje poäng, säger ”Tellan” i avsnittet. 

– Det var många som jag kände i KHL som drevs av pengar. Kunde du då offra dig och täcka fler skott för att få extra pengar så blev det extra viktigt. Vad gäller slutspelsbonusen i Ryssland var det en kille i laget som kom med en Adidas-väska och var på väg till banken. Jag frågade vad det var i den och han sa bara; ”player bonus”.

”Kreditkortslekar”

Sedan gick han vidare, fortsätter han.

Tellqvist avslöjar också hur de klassiska ”kreditkordslekarna” i NHL fungerar.

– Man lägger kreditkortet i en brödkorg, sedan ber man en servitör eller servitris dra korten. Det sista kortet betalar notan. Men om du var ny i laget, eller en rookie som inte tjänar lika bra, behöver den inte vara med.

Var är det största beloppet du lagt på en middag?

– Mellan 3-4 000 dollar (upp emot 33 000 kronor i dagens växelkurs). Den var ju inte så kul. Det är sjukt mycket pengar, nästan så att jag sitter här och skäms över hur mycket pengar man kan lägga på en måltid. Men tjänar man mycket pengar spenderar man mycket pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM