Glädjebeskedet: Nu kommer vårvärmen

Ovanligt varmt för årstiden på flera håll

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:

Nu kommer våren.

Och kylan.

– Skåne, delar av Blekinge och Västra Götaland kommer troligen att få en tidig vår, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Den senaste veckan har det varit betydligt varmare än normalt i hela landet. Egentligen är det bara i de nordligaste delarna av Norrland som det varit minusgrader.

Mildvädret innebär att de sydligaste delarna av Götaland med all sannolikhet kommer att få vår nu på fredag.

Då har nämligen dygnsmedeltemperaturen hållit sig över nollan i sju dygn sedan den 15 februari.

– På onsdag kommer lite kyla tillbaka med minusgrader ända ner till Svealand. Men i Götaland håller sig temperaturen på plussidan även under onsdagen, säger Mikael Sjöstrand på väderföretaget Foreca.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Det blir en tidig vår på flera håll i landet, enligt prognosen. I norr har det varit ovanligt varmt för årstiden.

Stockholm får vänta

Malmö brukar få vår runt den 22 februari, enligt SMHI:s officiella statistik. Delar av sydkusten har inte ens inte haft någon vinter enligt den meteorologiska definitionen och kommer därför att gå direkt från höst till vår.

Efter den senaste veckans extrema mildväder har det spekulerats i om våren till och med skulle kunna nå Stockholm på fredag,
nästan en månad tidigare än normalt. Men så lär det av allt att döma inte bli.

– Kylan kommer förmodligen att få ner temperaturen under nollgraderstrecket under torsdagen. Så det är tveksamt om det blir vår i Stockholm i första taget, även om det blir varmare igen.

Efter kalluften i mitten av veckan väntar nämligen åter mildare väder. Under natten mot fredagen kommer exempelvis Kiruna att på bara några timmar gå från en bra bit under 20 minusgrader till plusgrader.

I helgen får sportlovsfirare räkna med 5–7 plusgrader i stora delar av fjällvärlden.

Över 10 plusgrader

Längre söderut kommer dagstemperaturerna under helgen att ligga på 7–9 plusgrader, enligt Forecas prognoser.

Lokalt längst i söder ser det till och med ut att kunna bli över 10 plusgrader.

De snabba växlingarna i temperatur den senaste tiden beror på de många lågtryck som passerat över landet. Lågtrycken med varm fuktig luft roterar motsols på sin väg österut.

Men när de passerat följs de av nordliga vindar och kall luft från Arktis.  Den 6 februari var exempelvis medeltemperaturen för stora delar av norra Norrland hela 8–10 grader under det normala.

Varmare än normalt

Men generellt har den senaste perioden varit ovanligt varm. Som mest har dygnsmedeltemperaturen varit hela 8–10 grader över det normala.

– Det är normalt med stora skiftningar så här års. Men att det blir så där varmt flera dagar i rad är absolut inte det vanligaste, säger Mikael Sjöstrand.


14-dygnsprognos: Så blir vädret där du bor

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN