Ilska efter skandalen: ’Skrota hela systemet’

Praktskandal i Bundesliga: Domarchef hjälpte favoritlaget som videodomare – får sparken

avMartin Tolén

Foto: Rolf Vennenbernd / TT / NTB Scanpix

Videodomarna har varit ifrågasatta och debatterade i Bundesliga.

Och nu skakas den nya domardelen av en praktskandal.

Högsta chefen, Hellmut Krug, har fått sparken sedan han gett favoritlaget Schalke 04 fördelar i mötet med Wolfsburg, enligt Bild.

Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix

Det har under en längre tid vädrats missnöje mot införandet av videodomare i Bundesliga.

Och under måndagen kulminerade kritikstormen.

Chefen för videodomarna, Hellmut Krug, är inblandad i en praktskandal där han medvetet fuskat och gett sitt favoritlag Schalke 04 (Krug bor i Gelsenkirchen) fördelar i mötet med Wolfsburg (slutade 1–1) för en vecka sedan.

Beslutet: Kickas omedelbart

Enligt tyska Bild ska Krug ha medgett att han sett till att två av domsluten från videodomarrummet, som är beläget i Köln, gynnade Schalke 04 och på så sätt varit med och sett till att matchen slutade på ett visst sätt.

Därför har Krug nu fått sparken från sin roll.

– Å ena sidan har vi fattat beslutet för att skydda oss. I dagsläget vet vi inte vilka som ser till att sådana här saker sker och vi vill förhindra att det händer igen. Å andra sidan tror vi inte att vi behöver denna skyddsfunktion för de andra domarna, säger Ronny Zimmermann, vice president på tyska fotbollsförbundet, till tidningen.

”Skrota det i vinter”

Men de tyska klubbarna är inte nådiga i sin kritik mot domarsystemet.

Flera av klubbarna vill efter skandalen nu slopa videodomarna – redan från och med januari.

– Jag menar att det sitter fel människor i domarrummet i Köln, säger Augsburgs sportchef Stefan Reuther enligt Ekstrabladet.

Även Bayern Münchens tränare Jupp Heynckes är rädd att videodomarna får allt för mycket makt att styra ett resultat och får medhåll av Mönchengladbachs-kollegan Dieter Hecking.

– Videodomare är bra för fotbollen, men jag hoppas att hela systemet skrotas under vinteruppehållet. Det är i en testfas, men det verkar som att tysk fotboll gör allt de kan för att se till att systemet inte har någon chans att överleva, säger Hecking.

ARTIKELN HANDLAR OM