SMHI varnar för flera decimeter snö

avIsabelle Nordström

Det närmaste dygnet väntas upp till 30 centimeter snö i Gävleborg och SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Trafikverket uppmanar nu bilister med sommardäck att lämna bilen hemma.

– En klass 2-varning ska man ta som en klass 2-varning, det kan bli besvärligt väglag, säger Josefine Gröndahl på Trafikverket.

Är du drabbad? Har du film eller bilder? Hör av dig till Aftonbladet!

Aprilvädret är ett faktum, sol varvas med kyla och oväder. Över stora delar av Sverige väntas regn, hagel och snö. Måndag eftermiddag väntas kraftigt snöfall i kombination med friska vindar i Svealand och delar av södra Norrland.

Nu har SMHI utfärdat en klass 2-varning för Gävleborgs inland och kustland. Under måndagskvällen och fram till tisdag förmiddag väntas mellan 10 och 30 centimeter snö. Dessutom finns en varning för gräsbrand utfärdad för samma område.

– Det är riktigt stora snömängder på gång, särskilt i Gävleborg. Det här snöfallet kommer att dra in under eftermiddagen, säger Nitzen Cohen, meteorolog på väderprognosföretaget Foreca.

– Det kommer att bli friska och tidvis hårda vindar.

Klass 1-varningar i Svealand

Temperaturerna kommer att ligga på mellan 1 och 3 grader i Gävleborg när snövädret drar in.

För Värmland, Örebro län och Dalarnas län har SMHI utfärdat en klass 1-varning för snöfall. Där väntas 10 till 20 centimeter snö och risk för halka på vägarna. Redan under måndagseftermiddagen började det snöa kraftigt i delar av Värmland. Utanför Filipstad blev det köer efter att flera lastbilar fastnat.

Över Uppsala län och Roslagskusten, norr om Stockholm, ligger en klass 1-varning. Där väntas 3 till 8 centimeter snö att falla under måndagskvällen och natten till tisdag.

Från och med 15 april får man inte ha dubbdäck på bilen, om det inte är vinterväglag. Detta kan ställa till det när snön drar in.

– Det är många som har tagit på sommardäcken, vilket inte är så konstigt eftersom det snart är maj. Vår uppmaning är att om man kan låta bilen stå ska man göra det, säger Josefine Gröndahl, presskommunikatör på Trafikverket.

– En klass 2-varning ska man ta som en klass 2-varning och då kan det bli besvärligt väglag.

Trafikverket uppmanar de bilister som ändå ger sig ut på vägarna att hålla avståndet, hålla hastigheten och planera sin resa.

– Det har inte kommit in än utan väntas under natten, så därför kan vi inte göra mer än att vara i beredskap, säger hon.

Dessutom uppmanar hon bilister att tänka på att när det sker olyckor har Trafikverket svårare att ploga.

Foto: Johan Nilsson/TT
Kraftigt snöfall.

Snöoväder i Norge

Även i södra Sverige väntas hårda vindar. Vindkänsliga fordon varnas för att köra över Öresundsbron och hastigheten begränsas till 70 kilometer i timmen.

– Det här lågtrycket som ligger över oss nu kommer att röra sig vidare åt sydost, men vi kommer att få känna av det i form av regn och blötsnö. Framför allt som regn i söder som sedan övergår i blötsnö när det kommer längre norrut, säger Nitzan Cohen.

I Oslo och norska Östlandet har det snöat kraftigt under måndagsmorgonen. En skolbuss har åkt av vägen och flera trafikolyckor har inträffat, skriver VG.

I nuläget är ingen vårvärme på väg till Sverige och regn kommer att blandas med snö.

– Det är riktigt aprilväder per definition, säger Nitzen Cohen.

”Vågar inte lova värme”

De kommande dagarna kommer lågtrycket att ligger över Sverige. Hur det utvecklar sig framåt veckan och helgen är ännu oklart.

– Bakom lågtrycket som vi ser nu finns ett litet högtryck som skulle kunna föra med sig varmare luft, men jag vågar inte lova för mycket om hur första veckan i maj ser ut, säger Cohen.

I delar av södra Sverige kan det bli över 10 grader.

– Men jag vågar inte lova någon direkt vårvärme under de kommande dagarna, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI