Trump: ”Sparka alla som sitter ner under nationalsången”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MARVIN GENTRY / X02859

Flera NFL-stjärnor har valt att sitta ner under nationalsången i en protest mot rasism och orättvisor.

Nu ryter Donald Trump ifrån.

– De borda sparkas, säger den amerikanske presidenten enligt AP.

Flera idrottare i USA, däribland flera NFL-stjärnor, har i samband med matcher protesterat mot de orättvisor och den rasism de säger sig uppleva i landet. Bland andra Colin Kaepernick, Marshawn Lynch och Michael Bennett har valt att sitta ner under nationalsången i protest.

Foto: Jeffrey Phelps / TT / NTB Scanpix
Michael Bennetts tysta protest under nationalsången

Bennet, som i ett öppet brev berättat om hur poliser i Las Vegas skulle ”skjuta skallen av honom” på grund av hans hudfärg, satt bland annat ner inför matchen mot Los Angeles Chargers i mitten av augusti och menade att hans ståndpunkt var influerad av det högerextrema våld som utspelat sig i Charlottesville.

”Älskar inte förtryck”

– Jag vill understryka att jag älskar militären. Min pappa var militär. Jag älskar korv och jag älskar amerikansk fotboll, precis som alla amerikaner gör. Men jag älskar inte segregation. Jag älskar inte upplopp. Jag älskar inte förtryck. Och jag älskar inte könsdiskriminering. Jag vill bara se människor leva i jämlikhet som de förtjänar, sa han då.

Men protesterna uppskattas inte av alla.

Åtminstone inte av Donald Trump.

Nu ryter USA:s president ifrån och menar att de NFL-spelare som sitter ner under nationalsången är respektlösa och borde sparkas.

– Det är total respektlöshet mot vårt arv. Total respektlöshet mot allt vi står för, sa Trump under ett tal på fredagen enligt AP.

”Ta ut den jäveln”

– Hade ni inte älskat det om en av ägarna i NFL, när någon är respektlös mot vår flagga, hade sagt: "Ta ut den jäveln från planen med en gång. Ut! Han får sparken”, fortsatte han.

NFL har högst tittarsiffror av alla sporter i USA, även om siffrorna sjunkit något den senaste tiden. Något som tv-bolagen och ligan har ”skyllt på” orkanerna som slagit hårt mot landet.

Trump har en annan förklaring.

– Vet ni vad som skadar sporten? När folk, som ni, sätter i gång tv:n och får se de här spelarna sitta på knä när de spelar vår fina nationalsång, sa Trump, som också uppmanar publiken att lämna arenan nästa gång någon gör så.

– Jag garanterar att det slutar. Det kommer att sluta. Bara res er upp och gå.

Publicerad:

LÄS VIDARE