Claes Månsson: Tänker på döden varje dag

avLouise Åström

1 av 3

Claes Månsson fyller snart 67, men han känner sig som 20.

Trots det tänker han dagligen på döden och känner oro för att bli dement.

– Jag tycker att det skulle vara otroligt tråkigt att gå bort, säger han till Nöjesbladet.

Skådespelaren Claes Månsson fyller snart 67 år. Han har nu levt mer än halva sitt liv, konstaterar han. Och minst en gång om dagen tänker han på döden, berättar han i podcasten ”Nemo möter en vän”.

– Ja, jag tänker ju inte dö nu men jag ser liksom att livet tar slut så småningom. Jag har ju levt hälften av mitt liv och lite till. Då är det ju så att livet inte är oändligt som man trodde när man var i den åldern som karaktärerna i tv-serien ”Skam” är. Då var man ju osårbar, säger han till Nöjesbladet.

I maj förra året blev han farfar. Ankomsten av det första barnbarnet har fått honom att fundera ytterligare över åldern.

– Jag är ju som min pappa vad när han blev farfar. Jag är i hans ålder, fast jag känner mig inte ett dugg som han var.

Trots att Månsson ofta funderar över döden är han inte rädd. Han tror heller inte på ett liv efter detta.

– Däremot tycker jag att det skulle vara otroligt tråkigt att gå bort. Jag vill vara med. Jag skulle vilja vara med under hela den här lilla killens uppväxt och se vad som händer. Men det får man ju inte vara.

Känner sig som 20

År 2004 drabbades Claes Månsson av en stroke och tvingades läggas in på sjukhus. Han äter fortfarande blodförtunnande medicin. Snart ska han även på en knäprotes på grund av att han har artros i knät. Trots det känner han sig som 20.

– Min morsa dog när hon var 92. Något år innan sa hon att ’jag tror aldrig att jag blir äldre i huvudet än 16’. Jag är lite så också. Men jag kanske är lite äldre, för hon var otroligt barnslig. Runt 20 tror jag att jag är. Det är faktiskt jätteskönt.

Ibland märker han dock av att kollegor behandlar honom med en viss aktning, vilket han tror beror på åldern.

– När jag jobbar med yngre kollegor så känner jag mig likvärdig, lika gammal som de är. Men så förstår jag när de tittar på mig att de visar lite extra hänsyn. De frågar ’vill du sitta?’ och ’ska vi ta en paus så att du får dricka kaffe?’. Det är väldigt gulligt.

Ska spela i Yrrol 2

En oro finns över att bli dement.

– Min farsa hade Alzheimers de sista sju åren. Då försvann han gradvis och tillslut helt och hållet och det vill man ju inte vara med om.

För att ’hålla huvudet igång’, som han uttrycker sig så jobbar han fortfarande. Ett kommande projekt är en uppföljare till kultfilmen ”Yrrol” från 1994.

Peter Dalle, som regisserade Yrrol, har tidigare berättat att det finns ett manus, vilket Månsson intygar. Filmen ska heta ”Ut- och invandrarna”.

– Sist jag pratade med Peter, vilket är en dryg månad sedan så pratade han om att tanken är att man ska börja filma i höst. Så jag tror att han siktar på det.

Man kan verkligen inte säga att du är pensionär?

– Nej, jag tänker nog hålla på tills jag tycker att det är tråkigt och det tror jag inte att jag kommer göra i första taget. Jag har väldigt roligt när jag arbetar, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM