Krisdrabbade Postnord delade ut miljarder till ägarna

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Det statliga svensk-danska postbolaget Postnord har sedan 2010 delat ut över tre miljarder kronor till sina ägare, rapporterar SVT Nyheter.

5000 anställda har fått sluta och ledningen vill nu sparka ytterligare 4000 personer i Danmark.

Informationen kommer av en granskning som DR och SVT Nyheter har gjort. Tre miljarder kronor har delats ut till bolagets ägare. Det är samma summa som den danska regeringen nu vill att svenska och danska skattebetalare ska betala för att få den krisande verksamheten på fötter igen.

Det är framför allt den danska delen av koncernen som går dåligt. Men även de norska och finska verksamheterna går minus. Svenska Postnord är den enda delen som gått med plus under 2016. Den gemensamma koncernförlusten för föregående år är 1,5 miljarder kronor.

Danska Post Nord har haft problem med ekonomin i flera år, sedan 2009 när Post Danmark och Posten slogs ihop. Men trots det valde ledningen att plocka ut miljardsummor mellan 2010 och 2014, skriver SVT.

Exempelvis fick Lars Idemark som tidigare var administrativ direktör i Postnord en bonus på 5,3 miljoner kronor trots att han bara arbetat i företaget i fyra och en halv månad, rapporterar TT.

Chefen för den danska verksamheten fick en löneökning med en halv miljon kronor under 2013–2015. 2015 hade han en lön på 3,7 miljoner kronor.