Startade insamling – så att sjuka vännen får sin drömresa

avMalin Wigen

1 av 2 | Foto: Privat
Johanna vill hjälpa sin vän – därför startade hon en insamling.

Annica Thimbergs liv har under tre års tid kantats av cancer. En av hennes högsta drömmar just nu är att få resa med sin familj – och tack vare vännen Johanna kommer drömmen att bli verklighet, skriver Expressen.

För över tre år sedan fick Annica Thimberg, 35, från Skövde veta att hon drabbats av hudcancer. Sedan dess har livet fyllts av sjukhusbesök och cellgiftsbehandlingar. Cancern, som spridit sig till olika delar i kroppen, är obotlig. Senast i höstas hittades en tumör i hennes magen.

Läkarna opererade bort den men nu har den börjat växa i magen igen – Annica har ännu en gång fått börja ta cellgifter.

– Det är fruktansvärt. Ens egna problem känns som småsaker, som att jag har problem med knäna efter att jag har sprungit. Man får perspektiv på saker, säger Johanna Toftby.

Det enda Annica, som är trebarnsmamma, vill just nu är att få resa bort med sin familj. För att uppfylla hennes önskan startade Johanna en insamling på sin blogg. Tanken är att resan ska hjälpa Annica genom sjukdomen.

– Nu gäller det att hjälpa henne att orka kämpa, det är den mentala biten som spelar roll just nu. Jag vet hur viktigt den är. Även läkarna rekommenderar att man försöker hitta på saker – så att hon får något kul att tänka på.

”Hon är chockad”

Med Annicas tillåtelse startade Johanna insamlingen i söndags vid halv tio på kvällen. Och på bara en timme samlades 15 000 kronor in.

– Någon swishade 50 kronor och en annan 100. Många bäckar små, som man brukar säga.

På ett och ett halv dygn fick insamlingen in över 100 000 kronor och nu är inte bara en resa säkrad – utan två. Först kommer det att bli en charter i maj.

– Hon är chockad, det är helt ”amazing”, säger Johanna.

Även hon själv är överväldigad över engagemanget.

– Världen är ganska bra ändå. Tänk vad många tillsammans kan åstadkomma. Vi behöver hjälpa varandra för att en människa ska klara av det här.

”Kanske fler gör liknande”

Att så många har engagerat sig har att göra med att flera har fått följa Annicas upp- och nedgångar på Johannas blogg, där hon gästbloggar om sin sjukdom.

– De älskar att hon delar med sig av det hon går igenom och uppmuntrar henne att fortsätta kämpa.

Johanna själv hoppas att hennes initiativ ska inspirera.

– Det här kanske kan bidra till att andra gör något liknande. Kan man hjälpa till att få en annan människa att må bra så mår man bra själv tror jag.

ARTIKELN HANDLAR OM